UE nu vede motivul pentru care acordul privind tranzitul gazelor rusești via Ucraina ar trebui prelungit

  • 15 Februarie 12:13
UE nu vede motivul pentru care acordul privind tranzitul gazelor rusești via Ucraina ar trebui prelungit

Uniunea Europeană nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului referitor la transportul de gaze rusești spre Europa via Ucraina, înainte de expirarea sa la finele acestui an, a declarat joi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Conform unui acord de tranzit pe cinci ani convenit de Moscova și Kiev, Rusia exportă gaze naturale spre Europa via Ucraina și plătește Ucrainei pentru utilizarea rețelei sale de gazoducte. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord.

Kadri Simson a precizat că analizele efectuate de UE arată că țările deservite de această rută de tranzit a gazelor, printre care se numără Austria, Italia și Slovacia, vor fi în măsură să își asigure aprovizionarea din surse alternative.

„Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de gaze cu Rusia, care va expira la finele acestui an” le-a spus Kadri Simson membrilor unei comisii din Parlamentul European. „Pe baza analizelor noastre preliminare, există soluții alternative pentru aprovizionarea acestor țări care primesc în continuare anumite cantități de gaze via ruta ucraineană”, a adăugat comisarul european.

Europa încearcă să elimine dependența de importurile de gaze rusești, după ce Moscova a redus livrările de gaze spre Europa, după invazia din Ucraina, care a început în luna februarie 2022.

Datele S&P Global Commodity Insights arată că Europa primește aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze pe an via Ucraina. Comparativ, înainte de războiul din Ucraina, Rusia a livrat Europei 155 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Analiștii sunt de părere că terminarea acordului referitor la tranzitul gazelor rusești via Ucraina ar duce la creșterea ușoară a prețului gazelor în Europa, dar nu ar pune în pericol securitatea energetică generală a Europei.

Țările membre UE au investit puternic în gaze naturale lichefiate și energiile regenerabile, pentru a înlocui livrările de energie din Rusia. Un alt factor care a ajutat la reducerea dependenței de Rusia a fost scăderea semnificativă a cererii de gaze, creată parțial de activitatea slabă a sectorului industrial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău