UE nu va mai reînnoi contractul cu AstraZeneca, susține un ministru francez

  • 17 Aprilie 2021 10:50
UE nu va mai reînnoi contractul cu AstraZeneca, susține un ministru francez

Uniunea Europeană ar putea să nu reînnoiască contractele pentru vaccin anti-COVID-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca, a indicat vineri ministrul francez al industriei Agnes Pannier-Runacher.

''Decizia nu este tranșată, dar după hotărârea de miercuri a Danemarcei de a abandona vaccinarea cu serul AstraZeneca există cea mai mare probabilitate ca Europa să nu facă noi comenzi", a declarat Pannier-Runacher pentru postul de radio RMC, informează AFP, citată de Agerpres.

''Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN-mesager care funcționează foarte bine și cu puține efecte secundare. Vom avea noi vaccinuri, dacă totul merge bine, Novavax, Sanofi, care sunt proteine de recombinare ce au rezultate foarte bune, și avem 50 de ani de recul pe acest tip de tehnologie'', a explicat ea.

''Aceste vaccinuri vor sosi în al doilea semestru, așadar vom vedea multe doze pe diferite platforme care permit un răspuns la ansamblul nevoilor'', a continuat ministrul francez.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în această săptămână că Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi ''un partener fiabil, care și-a onorat angajamentele și a fost reactiv la nevoile noastre'', spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford.

Citește și: UE începe negocierile pentru un al treilea contract cu Pfizer/BioNTech. Ursula von der Leyen: vor fi livrate 1,8 miliarde de doze

Danemarca, prima țară care a renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca

În această săptămână, Danemarca a devenit prima țară europeană care a oprit folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, în condițiile în care oficialitățile europene investighează informațiile privind formarea cheagurilor de sânge la unii pacienți din Regatul Unit și Uniunea Europeană cărora le-a fost administrat acest ser.

Danemarca își continuă campania de vaccinare doar cu produsele Pfizer/BioNTech și Moderna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
5
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău