UE nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu își stabilește o dată pentru asta, avertizează Charles Michel

  • 01 Septembrie 2023 10:33
UE nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu își stabilește o dată pentru asta, avertizează Charles Michel

Uniunea Europeană nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu își stabilește un obiectiv în această privință, a declarat joi președintele Consiliului European, Charles Michel, după ce declarația sa conform căreia UE trebuie să fie gata pentru a primi noi membri până în 2030 a primit răspunsuri dure, informează HINA, preluată de Agerpres.

''Stabilirea unei date pentru extindere forțează UE să se pregătească și oferă Balcanilor de Vest un calendar concret pentru a obține rezultate. Este evident că, dacă nu ne stabilim un obiectiv, nu vom fi niciodată pregătiți”, a declarat Michel într-o discuție cu un grup de corespondenți de la Bruxelles, scrie Digi24.

El a adăugat că discursul său de la Forumul Strategic de la Beld, în care el a menționat anul 2030, a fost un rezultat al numeroaselor consultări cu liderii UE și Balcanii de Vest.

''Faptul că este necesar să se obțină consensul unanim al statelor membre pentru toate deciziile importante este adesea menționat ca unul dintre principalele obstacole pentru extinderea suplimentară a UE, întrucât încetinește și în unele cazuri blochează procesul de luare a deciziilor'', a spus Charles Michel.

De asemenea, se pune întrebarea dacă regula unanimității poate fi schimbată fără modificarea tratatelor în virtutea cărora funcționează UE. Potrivit președintelui Consiliului European, UE trebuie să răspundă la trei întrebări înainte de a decide dacă va iniția schimbarea tratatelor.

''Trebuie să găsim răspunsuri la trei întrebări: Ce vrem să realizăm împreună, care sunt prioritățile noastre? Cum le vom implementa? Cum le vom finanța? Dacă găsim o abordare comune la aceste chestiuni, atunci vom vedea dacă avem nevoie să schimbăm tratatele'', a spus o sursă diplomatică europeană.

Alte surse de la Bruxelles au subliniat că este necesară o abordare mai nuanțată și că problema procesului de luare a deciziilor la nivelul UE nu ar trebuie să fie redusă la necesitatea abolirii sau nu a dreptului de veto. Toate aceste aspecte vor fi examinate la un summit informal pe care președinția spaniolă a Consiliului UE îl va organiza la Granada pe 6 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău