UE ne acordă 18 milioane de euro pentru reforme

  • 14 Martie 2014 14:18
UE ne acordă 18 milioane de euro pentru reforme

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 18 milioane de euro pentru susținerea reformelor democratice în următorii trei ani.

La Chișinău, în prezența secretarului general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a fost lansat planul de acțiuni în acest sens. Documentul, adoptat la summit-ul de la Vilnius în noiembrie anul trecut, reprezintă un instrument suplimentar în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. 

Planul Consiliului Europei de susținerea reformelor democratice în Republica Moldova urmează a fi implementat până în 2016, și prevede eficientizarea instituțiilor democratice și a Guvernului.

Aducând exemplul protestelor din Ucraina, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a subliniat importanța supremației legii într-un stat, a unei guvernări solide și a unui sistem democratic de echilibrare a puterii. Oficialul european a subliniat totodată importanța acestui plan de acțiuni.

”Este o agendă de reforme puternică și ambițioasă de a urma, acest plan de acțiuni și de a dezvolta un parteneriat cu autoritățile Republicii Moldova. Este un set de acțiuni, ca răspuns la aspirațiile europene ale statului și la agenda de integrare europeană” a declarat Gabriella Battaini-Dragoni. 

Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a descris domeniile prioritare încluse în planul de acțiuni, și și-a manifestat speranța că odată cu implementarea reformelor, în cel mai scurt timp, Republica Moldova va trece la etapa de post monitorizare.

Prezent la eveniment, șeful Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirka Tappiola a subliniat, la rândul său, că dacă nu va lupta contra corupției, în special în domeniul justiției, Republica Moldova va rămâne un stat sărac.

Aminitm că Uniunea Europeană a semnat cu Republica Moldova un acord de finanțare pentru reformarea justiției în valoare de 60 de milioane de euro, dintre care 15 au fost, déjà, disbursate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău