UE mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești

  • 03 Mai 10:10
UE mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești

Uniunea Europeană va încerca să își extindă cooperarea cu statele africane pentru a putea să înlocuiască importurile de gaze rusești și a-și reduce dependența de Moscova cu aproape două treimi în acest an, informează Bloomberg.

Potrivit unui proiect de document european, consultat de Bloomberg News, în special țările din vestul Africii, precum Nigeria, Senegal și Angola, oferă un potențial nefolosit în domeniul gazelor naturale lichefiate.

O comunicare cu privire la angajamentul extern în domeniul energiei urmează să fie adoptat de Comisia Europeană la finele acestei luni, ca parte a unui pachet de măsuri implementat de blocul comunitar pentru a-și reduce dependența energetică de Moscova, notează Agerpres.

UE are de gând să își majoreze importurile de gaze lichefiate cu 50 de milioane de metri cubi și să majoreze livrările de gaze prin conducte din alte țări decât Rusia, cu 10 miliarde metri cubi, ceea ce va presupune parteneriate cu furnizorii tradiționali pe noi baze și găsirea de noi furnizori, se arată în documentul menționat.

Printre măsurile cheie se numără implementarea în totalitate a acordului cu SUA pentru livrarea unei cantități suplimentare de 15 miliarde metri cubi de gae lichefiate în 2022, urmând ca până în 2030 să se ajungă la 50 miliarde metri cubi pe an. O altă țintă este semnarea unui memorandum de înțelegere trilateral cu Egipt și Israel pentru creșterea livrărilor de gaze lichefiate spre Europa până în vara acestui an.

De asemenea, blocul comunitar vrea să sprijine dublarea capacității Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze naturale din Azerbaidjan, până la 20 de miliarde metri cubi pe an.

Executivul comunitar susține de asemenea în documentul menționat că blocul trebuie să asigure "piețe globale de gaze lichefiate deschise, flexibile, lichide și funcționale" atât cu marii producători, precum SUA, Australia și Qatar, cât și cu marii consumatori, precum China, Japonia și Coreea de Sud.

La sfârșitul lunii trecute, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, declara că UE are ca obiectiv reducerea dependenței față de petrolul și gazul rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și la zero până la finalul lui 2027. 

Uniunea Europeană a mai promis și în trecut că va diversifica resursele de energie, în mod notabil în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. Progresele făcute atunci au fost limitate, parțial din cauza Germaniei – cel mai mare consumator european de energie din Rusia – care nu a vrut să agite spiritele cu Moscova. Însă decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona luna trecută invazia a schimbat datele problemei.

Chiar dacă blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol și 40% din necesarul de gaze naturale. Anul trecut, UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău