UE: Liderii europeni nu au ajuns la un acord în privința începerii negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

  • 18 Octombrie 2019 08:22
UE: Liderii europeni nu au ajuns la un acord în privința începerii negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

Liderii UE nu au reușit să ajungă la un acord în privința începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, joi, la Bruxelles, în prima zi a reuniunii Consiliului European, a anunțat președintele Lituaniei Gitanas Nauseda, transmite vineri AFP, preluat de Agerpres.

"Există o anumită dezamăgire. Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să ajungem la un consens pentru că trei state au refuzat să invite cele două țări să deschidă negocierile", a declarat presei șeful statului lituanian.

"Toată lumea recunoaște că Macedonia de Nord a făcut multe: a schimbat numele țării, și-a schimbat Constituția și a făcut totul pentru a fi invitată, de aceea consider că absența unei decizii va avea consecințe politice serioase în Macedonia de Nord", a avertizat Gitanas Nauseda.

Franța este una din cele 3 țări care blochează deschiderea negocierilor și refuză tratarea separată a celor două state candidate din Balcanii de Vest.

"Dezbaterile pe extinderea UE au fost lungi și dificile", a declarat un diplomat francez."Niciun text pe acest subiect nu a fost convenit pentru că nu există un acord de deschidere a negocierilor de aderare", a precizat acesta.

Parisul cere o reformare a procesului de aderare la UE considerând că, în prezent, acesta este ineficient și frustrant.

Deschiderea negocierilor de aderare necesită votul în unanimitate al statelor membre. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău