UE l-a felicitat pe Boris Johnson

  • 23 Iulie 2019 18:29
UE l-a felicitat pe Boris Johnson

Uniunea Europeană l-a felicitat marţi pe viitorul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, însă a exprimat clar că nu va lua în calcul promisiunile sale electorale legate de renegocierea acordului de Brexit.

Comisia Europeană şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Johnson, a declarat purtătoarea de cuvânt, însă limitele sunt bine definite. "Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm constructiv cu premierul Johnson când îşi va prelua mandatul, pentru a facilita ratificarea acordului de retragere şi să obţinem un Brexit ordonat", a declarat negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, despre "divorţul" fără precedent.

"Suntem, de asemenea, gata să revizuim declaraţia convenită în cadrul unui nou parteneriat", a adăugat Barnier, referindu-se la o declaraţie politică ce însoţeşte acordul legal de retragere. Cu doar câteva minute înainte de anunţarea victoriei lui Johnson, prim-vicepreşedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţa că UE nu va fi de acord să modifice acordul definitivat cu Theresa May. Acel acord a fost respins de trei ori de parlamentul britanic. "Regatul Unit a convenit un acord cu Uniunea Europeană şi UE va păstra acel acord", a declarat Timmermans în cadrul unei conferinţe de presă.

"Acesta este cel mai bun acord posibil". Timmermans a mai precizat că Uniunea Europeană îşi va menţine poziţia în privinţa Brexitului, iar "caracterul sau atitudinea personală" emfatică a lui Johnson nu are relevanţă. UE se pregăteşte pentru un Brexit fără acord sau o altă amânare a Brexitului, dacă Johnson va da curs promisiunilor în calitate de lider al Marii Britanii. "Vom auzi ce are noul premier de spus când va ajunge la Bruxelles", a menţionat Timmermans, însă a avertizat în privinţa celui mai devastator scenariu, acela în care Regatul Unit să părăsească blocul comunitar european fără un acord în vigoare care să gestioneze consecinţele. Boris Johnson a promis că va respecta termenul de 31 octombrie pentru Brexit, cu sau fără un acord.

"Un Brexit fără acord, un Brexit dur ar reprezenta o tragedie - pentru toate părţile, nu doar pentru Regatul Unit", a declarat Timmermans. "Vom suferi cu toţii dacă se întâmplă acest lucru". 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
6,99 °C
cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,5 m/s
Fri
13 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
11 °C
Tue
7 °C

Curs oficial BNM 09 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1290 -0.0724
USD 18.5163 -0.0520
RON 4.1626 -0.0180
UAH 0.6787 -0.0068
RUB 0.2447 -0.0013
Arhivă Radio Chișinău