UE l-a felicitat pe Boris Johnson

  • 23 Iulie 2019 18:29
UE l-a felicitat pe Boris Johnson

Uniunea Europeană l-a felicitat marți pe viitorul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, însă a exprimat clar că nu va lua în calcul promisiunile sale electorale legate de renegocierea acordului de Brexit.

Comisia Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Johnson, a declarat purtătoarea de cuvânt, însă limitele sunt bine definite. "Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm constructiv cu premierul Johnson când își va prelua mandatul, pentru a facilita ratificarea acordului de retragere și să obținem un Brexit ordonat", a declarat negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, despre "divorțul" fără precedent.

"Suntem, de asemenea, gata să revizuim declarația convenită în cadrul unui nou parteneriat", a adăugat Barnier, referindu-se la o declarație politică ce însoțește acordul legal de retragere. Cu doar câteva minute înainte de anunțarea victoriei lui Johnson, prim-vicepreședinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunța că UE nu va fi de acord să modifice acordul definitivat cu Theresa May. Acel acord a fost respins de trei ori de parlamentul britanic. "Regatul Unit a convenit un acord cu Uniunea Europeană și UE va păstra acel acord", a declarat Timmermans în cadrul unei conferințe de presă.

"Acesta este cel mai bun acord posibil". Timmermans a mai precizat că Uniunea Europeană își va menține poziția în privința Brexitului, iar "caracterul sau atitudinea personală" emfatică a lui Johnson nu are relevanță. UE se pregătește pentru un Brexit fără acord sau o altă amânare a Brexitului, dacă Johnson va da curs promisiunilor în calitate de lider al Marii Britanii. "Vom auzi ce are noul premier de spus când va ajunge la Bruxelles", a menționat Timmermans, însă a avertizat în privința celui mai devastator scenariu, acela în care Regatul Unit să părăsească blocul comunitar european fără un acord în vigoare care să gestioneze consecințele. Boris Johnson a promis că va respecta termenul de 31 octombrie pentru Brexit, cu sau fără un acord.

"Un Brexit fără acord, un Brexit dur ar reprezenta o tragedie - pentru toate părțile, nu doar pentru Regatul Unit", a declarat Timmermans. "Vom suferi cu toții dacă se întâmplă acest lucru". 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău