UE își evacuează misiunea de la Tripoli și face apel la încheierea luptelor

  • 11 Aprilie 2019 17:38
UE își evacuează misiunea de la Tripoli și face apel la încheierea luptelor

Uniunea Europeană (UE) a evacuat miercuri de la Tripoli membrii unei misiuni de asistență, din cauza intensificării bombardamentelor asupra capitalei libiene, țintă a unei ofensive a forțelor mareșalului Khalifa Haftar, informează joi surse europene citate de AFP.

Membrii Misiunii de asistență a UE pentru o gestiune integrată a frontierelor Libiei (EUBAM Libia) au părăsit "temporar" Tripoli pentru a reveni în Tunisia, unde se află baza misiunii, a explicat această sursă.

Misiunea ar fi formată din circa 20 de persoane.

UE este "preocupată de evoluțiile foarte îngrijorătoare din Libia", a anunțat de altfel purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației UE Federica Mogherini.

Aceasta și-a reînnoit și apelul către beligeranți la o încetare imediată a focului și la facilitarea accesului la ajutor umanitar.

Încă de luni, UE a făcut apel la Khalifa Haftar, un personaj influent din estul Libiei, să pună capăt ofensivei împotriva Tripoli și să revină la masa negocierilor pentru a evita un război civil.

"Am făcut apel foarte ferm la toți liderii libieni, și în special la Haftar, să pună capăt tuturor operațiunilor militare și să revină la masa negocierilor sub egida ONU", a anunțat Federica Mogherini, după o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai statelor UE de la Luxemburg.

Înalta reprezentantă a UE pentru afaceri externe a discutat direct cu mareșalul Haftar și cu Fayez al-Sarraj, șeful guvernului recunoscut de ONU.

Un proiect de declarație comună a fost înaintat miercuri celor 28 de state membre UE. Mai multe dintre ele au exprimat rezerve privind textul inițial și o versiune modificată le va fi supusă miercuri spre aprobare, a declarat o sursa europeană pentru AFP.

Luptele din capitala libiană s-au soldat cu 56 de morți și 26 de răniți în cursul ultimelor șase zile, a indicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

"Mii de persoane au fugit din locuințe, în timp ce altele au fost prinse în capcană în zone de conflict. Spitalele din interiorul și din exteriorul orașului (Tripoli - n.r.) primesc în fiecare zi victime", a precizat agenția specializată a ONU.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău