UE introduce măsuri de salvgardare pentru a limita importurile de oțel

  • 01 Februarie 2019 12:38
UE introduce măsuri de salvgardare pentru a limita importurile de oțel

Comisia Europeană va introduce, începând de sâmbătă, 2 februarie 2019, măsuri de salvgardare pentru a limita importurile de oțel în blocul comunitar, a informat Executivul comunitar într-un comunicat de presă, relatează Agerpres.

Aceste măsuri de salvgardare vor înlocui măsurile provizorii introduse de Comisia Europeană în luna iulie 2018, după decizia autorităților americane de a introduce tarife vamale suplimentare la importurile de oțel și aluminiu. Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oțel și de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie 2018, iar începând cu data de 1 iunie 2018 se aplică și producătorilor din UE.

Comisia Europeană precizează că o investigație demarată anul trecut a arătat că importurile de produse de oțel în UE au crescut semnificativ, ceea ce îi amenință pe producătorii europeni de oțel. Executivul comunitar adaugă că restricțiile impuse pentru accesul pe piața din SUA au dus la redirecționarea oțelului spre piața din UE.

"Aceste măsuri sunt în deplină conformitate cu angajamentele asumate de UE în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și au fost elaborate cu atenție pentru a păstra un flux de importuri care să garanteze o concurență efectivă pe piața siderurgică europeană și suficiente alegeri pentru utilizatorii de oțel din UE", subliniază Comisia Europeană.

Măsurile de salvgardare anunțate vineri vizează 26 de categorii de produse din oțel și constau într-o taxă suplimentară de 25% care va fi percepută numai după atingerea nivelului obișnuit al importurilor. Executivul comunitar subliniază că aceste măsuri ar urma să rămână în vigoare pentru o perioadă de până la trei ani dar pot fi revizuite în cazul modificării circumstanțelor.

Principalii exportatori de oțel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia și Ucraina. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău