UE intenționează să-și prezinte regulile cu privire la gaze naturale și energia nucleară pe data de 22 decembrie

  • 07 Decembrie 2021 17:05
UE intenționează să-și prezinte regulile cu privire la gaze naturale și energia nucleară pe data de 22 decembrie

Comisia Europeană ar putea dezvălui în data de 22 decembrie planul său cu privire la includerea sau nu a gazelor naturale și a proiectelor din domeniul energiei nucleare pe lista investițiilor "verzi", susțin sursele citate de Bloomberg, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanțarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcționarea capitalului privat dinspre activitățile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.

Însă, acest verdict mult așteptat creează diviziuni în rândul celor 27 de state membre, dar și al unor investitori, în condițiile în care o parte dorește includerea gazelor și a energiei nucleare pe lista investițiilor durabile, iar cealaltă parte susține că energia nucleară și combustibilii fosili nu au ce căuta pe acea listă.

Propunerea Comisiei Europene urmează să vină după o reuniunilor a șefilor de guvern din UE care va avea loc în data de 16 decembrie, la care așa-numita taxonomie urmează să fie discutată.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, Executivul comunitar analizează dacă să includă investițiile în centralele pe gaze care înlocuiesc cărbunele, și emit nu mai mult de 270 de grame de CO2 pentru un kilowatt-oră, pe lista investițiilor sustenabile. Sursele au adăugat că un alt criteriu este acela că aceste proiecte ar trebui să fie finalizate până în 2030.

Modul în care va fi conceput viitorul sistem european de clasificare a investițiilor verzi este urmărit cu atenție de investitorii din întreaga lume și este posibil să atragă finanțare privată în valoare de mai multe miliarde de euro, finanțare care ar putea ajuta la tranziția ecologică. Însă provocarea este găsirea unei decizii cu privire la energia nucleară și gazele naturale, care să beneficieze de un larg sprijin politic, evitând în același timp așa-numita "greenwashing" sau să fie supraevaluată importanța reducerii emisiilor de CO2.

Potrivit surselor, un grup de state membre, în principal din estul Europei, în frunte cu Polonia, ar dori o clasificare "temporară" a unor investiții în proiecte de gaze naturale drept investiții verzi. În plus, includerea anumitor proiecte de centrale nucleare pe lista investițiilor verzi ar ajuta la atragerea de investiții private de țări precum Franța și Cehia, care intenționează să se bazeze pe energia atomică în tranziția spre emisii zero.

La mijlocul lunii octombrie, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investițiilor "verzi". Toate țările semnatare, în frunte cu Franța, subliniază că avansul prețurilor la energie a scos în evidență importanța reducerii dependenței de terțele țări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă și independentă și ar trebui să fie inclusă pe lista investițiilor "verzi" până la finele acestui an.

"Pentru a câștiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toți, energia nucleară este un activ crucial și fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon", se arată într-o declarație care a fost semnată în octombrie de reprezentanții Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croației, României și Sloveniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău