UE înăsprește sancțiunile împotriva Belarusului și țintește producția de drone
-
04 August 2023 08:15
Uniunea Europeană a anunțat joi înăsprirea sancțiunilor sale împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Moscovei în războiul acesteia din Ucraina, prin extinderea listei negre și restricționarea exporturilor, în special în ceea ce privește tehnologia destinată dronelor, scrie hotnews.ro.
Aceste noi sancțiuni, care au întrunit unanimitatea celor 27 de state membre, au drept scop „să garanteze că sancțiunile rusești nu pot fi eludate prin intermediul Belarusului”, vizând bunuri și tehnologii „de înaltă sensibilitate”, a explicat Comisia Europeană, potrivit AFP și Agerpres.
Ele consolidează interdicția privind exportul de arme de foc și muniții, precum și de componente și tehnologii potențial destinate aviației și industriei spațiale, inclusiv fabricarea de drone. În aceste domenii, obiectivul UE a fost de a alinia sancțiunile împotriva Belarusului la regimul european de sancțiuni împotriva Rusiei.
UE va restricționa de asemenea exporturile către Belarus de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare (civilă și militară), precum și de componente utilizate de Rusia pentru a-și duce războiul: dispozitive cu semiconductori, circuite electronice integrate, echipamente de fabricare și testare, componente optice etc.
Aceste noi sancțiuni nu se ridică la nivelul recomandărilor făcute de șeful diplomației UE, Josep Borrell, ale cărui propuneri „rămân pe masă” pentru o înăsprire ulterioară, a subliniat Comisia.
Zeci de persoane și entități belaruse, incluse pe lista neagră a UE
Potrivit Jurnalului Oficial, 38 de persoane au fost, de asemenea, incluse pe lista neagră a UE ca fiind „responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului”, care au „contribuit la reprimarea societății civile și a forțelor democratice” sau care au beneficiat de pe urma regimului președintelui Aleksandr Lukașenko.
Printre acestea figurează magistrați, propagandiști și angajați din media de stat, precum și responsabili în colonii penitenciare acuzați de „tortură și rele tratamente aplicate deținuților”, în special deținuților politici.
Includerea pe această listă duce la înghețarea activelor și la interzicerea intrării pe teritoriul UE.
Trei societăți de stat belaruse sunt, de asemenea, vizate - un producător de echipamente electrice, un grup metalurgic și un conglomerat petrochimic - acuzate, în special, de reprimarea angajaților care au participat la manifestații și greve împotriva regimului.
Cele 27 de țări membre UE și-au înăsprit sancțiunile împotriva regimului de la Minsk după începerea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, acuzând Belarusul că a permis Rusiei să îi folosească teritoriul, în special pentru forțele care se îndreptau spre Kiev.
Belarusul făcea deja obiectul unor sancțiuni pentru reprimarea opoziției față de președintele Aleksandr Lukașenko după realegerea sa contestată în 2020, pentru deturnarea unui avion european în iunie 2021 și pentru organizarea unui aflux de migranți din Orientul Mijlociu la frontierele UE.
În total, sancțiunile UE împotriva Belarusului vizează de acum 233 de persoane fizice și 37 de entități.