UE îl convoacă pe ambasadorul rus la Bruxelles după ce Kremlinul a interzis accesul în Rusia a unor înalți oficiali europeni

  • 03 Mai 2021 15:03
UE îl convoacă pe ambasadorul rus la Bruxelles după ce Kremlinul a interzis accesul în Rusia a unor înalți oficiali europeni

Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană a fost convocat luni la instituțiile europene după decizia Moscovei de a sancționa opt oficialități europene, între care și pe președintele Parlamentului European și un comisar, a anunțat Comisia Europeană, transmite Agerpres, citând AFP.

"Ambasadorul a fost convocat și urmează să fie primit în cursul după-amiezii de secretarul general al Comisiei Europene și de serviciul european de acțiune externă. Îi vom transmite condamnarea fermă și respingerea acestei decizii", a declarat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell.

Rusia a interzis vinerea trecută intrarea pe teritoriul său a opt oficialități europene, printre care președintele Parlamentului European, David Sassoli, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care este și comisar european pentru valori și transparență, procurorul Berlinului, Jorg Raupach, și deputatul francez Jacques Maire - raportor special pe subiectul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Uniunea Europeană a condamnat această decizie anunțată după adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții care denunța acțiunile Rusiei și cerea impunerea de sancțiuni economice și politice.

"UE își rezervă dreptul de a lua măsurile corespunzătoare în replică la decizia autorităților ruse", au avertizat vineri președinții a trei instituții ale UE (Parlamentul, Comisia și Consiliul).

"Federația Rusă a ales calea confruntării în loc să caute să inverseze traiectoria negativă a relațiilor UE-Rusia", au deplâns sâmbătă statele membre, într-o declarație publicată în numele lor de către Josep Borrell.

"Sunt în curs discuții între statele membre pentru un răspuns unit", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Reacția UE va fi discutată de miniștrii afacerilor externe și va fi inclusă pe ordinea de zi a summitului european din 25 mai, a declarat pentru AFP un diplomat european. 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău