UE îi va sancționa pe organizatorii „referendumurilor'' de anexare din Ucraina

  • 27 Septembrie 2022 16:10
UE îi va sancționa pe organizatorii „referendumurilor'' de anexare din Ucraina

Uniunea Europeană consideră că "referendumurile" de anexare de către Rusia organizate în Ucraina sunt "ilegale" și toate persoanele care au participat la organizarea lor vor fi sancționate, a afirmat marți purtătorul de cuvânt al diplomației europene Josep Borrell, potrivit AFP.

„Vor exista consecințe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale și care le-au susținut", a spus purtătorul de cuvânt Peter Stano, în cadrul unei conferințe de presă cotidiene la Bruxelles.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei și "vom include pe listă persoanele care, evident, sunt implicate în aceste referendumuri", a explicat marți unul dintre colaboratorii lui Josep Borrell, Luc Pierre Devigne, în cursul unei audieri în Parlamentul European.

Cetățenii europeni prezentați de Moscova ca "observatori internaționali" ai acestor referendumuri de anexare ar putea de asemenea să fie sancționați, a precizat Peter Stano.

„Orice sprijin pentru aceste referendumuri ilegale este ilegal. Totul depinde de implicarea în acest sprijin. Va depinde de statele membre să stabilească dacă activitățile acestor persoane corespund criteriilor regimului de sancțiuni și dacă trebuie impuse sancțiuni", a explicat el.

"Procesul a intrat în mâinile statelor membre și nu vreau să fac comentarii în legătură cu pregătirea listelor", a insistat Peter Stano. Este nevoie de unanimitatea statelor membre pentru adoptarea de noi sancțiuni.

UE a adoptat deja șase serii de sancțiuni împotriva Moscovei, printre care și oprirea achizițiilor sale de cărbune și petrol.

UE a inclus de asemenea peste o mie de ruși, printre care președintele Vladimir Putin și numeroși oligarhi, pe lista sa neagră de persoane care au interdicție de intrare și a restrâns emiterea de vize de scurtă ședere pentru responsabilii legați de regim de la sfârșitul lunii februarie.

Prin referendumurile în care votarea se încheie marți, Rusia intenționează să anexeze regiunile Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie, care împreună reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Votarea a început vineri, iar parlamentul Rusiei va aproba probabil rezultatele și anexarea în câteva zile.

Forțele ruse nu controlează complet niciuna din aceste regiuni, iar luptele continuă pe toată linia frontului. Ucrainenii raportează că au avansat în continuare după ce au respins ocupanții ruși din provincia Harkov la începutul lui septembrie, transmite Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat voalat că ar putea recurge la arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, care ar include și regiunile ucrainene eventual anexate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Tue
13
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău