UE îi cere lui Putin coridoare umanitare la Mariupol. Rusia este de acord, dar vrea ca luptătorii ucraineni să se predea

  • 22 Aprilie 2022 16:24
UE îi cere lui Putin coridoare umanitare la Mariupol. Rusia este de acord, dar vrea ca luptătorii ucraineni să se predea

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuție telefonică președintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paștele ortodox în orașul ucrainean asediat Mariupol, relatează AFP.

''Discuție cu președintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol și în alte orașe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paștelui ortodox'', a scris Charles Michel pe Twitter, transmite Agerpres.

În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte ''în orice moment'' un armistițiu în orașul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenței ucrainene în acest oraș de la Marea Azov.

''Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formațiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafața Azovstalului'', a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuați vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus și că soldații care se predau vor fi tratați cu demnitate, iar răniții vor fi îngrijiți.

''Această inițiativă umanitară din partea Federației Ruse este valabilă 24 de ore din 24'', se mai arată în comunicatul prin care Rusia le cere de fapt soldaților ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea.

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut joi ministrului apărării Serghei Șoigu, într-o discuție regizată cu acesta și transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca și mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri și instalații ale acestuia, dar să mențină în schimb blocada asupra oțelăriei pentru a sili combatanții ucraineni de acolo să se predea.

Kievul a cerut un culoar umanitar pentru evacuarea celor circa o mie de civili refugiați în interiorul combinatului și a celor 400-500 de soldați ucraineni care sunt acolo răniți, refuzând însă predarea soldaților care încă luptă, unii dintre ei aparținând batalionului de extremă dreaptă Azov.

Mai multe culoare umanitare dinspre Mariupol au fost anulate în ultimului moment. Niciun culoar de evacuare a civililor nu va fi organizat vineri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, întrucât situația pe șosele este foarte periculoasă.

În mesajul său pe Twitter, Charles Michel mai menționează că i-a reiterat președintelui Putin în discuția avută ''susținerea față de Ucraina și suveranitatea sa''. ''Unitatea, principiile și valorile noastre sunt inalienabile'', mai notează acesta.

Potrivit unui responsabil european, Charles Michel i-a cerut lui Vladimir Putin să se întâlnească să discute direct cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, așa cum insistă acesta din urmă. Kremlinul a refuzat orice întâlnire directă între cei doi lideri, afirmând că aceasta poate avea loc numai pentru încheierea unui acord de pace după ce negocierile vor fi făcut suficiente progrese. Or, aceste negocieri sunt în prezent, conform lui Putin, într-un punct mort. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău