UE ia în considerare noi măsuri împotriva Belarus și și-a retras o parte din personalul de la Kiev (surse)

  • 18 Februarie 2022 19:57
UE ia în considerare noi măsuri împotriva Belarus și și-a retras o parte din personalul de la Kiev (surse)

Uniunea Europeană ia în considerare noi măsuri restrictive pentru a acoperi deficiențele în sancțiunile existente împotriva Belarus, au declarat oficiali ai UE și diplomați pentru Reuters, adăugând că blocul comunitare lucrează și la sancțiuni care vor fi aplicate dacă Minskul participă la invadarea Ucrainei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Discuțiile survin în contextul preocupărilor din țările occidentale privind o posibilă invazie în Ucraina, care ar putea include trupe ruse staționate în Belarus. Moscova neagă că plănuiește o invazie.

În contextul tensiunilor în creștere, UE a transmis săptămâna trecută personalului neesențial să plece în străinătate din capitala Kiev, a spus un diplomat al UE, în contextul în care Ucraina cere UE să-i furnizeze ajutor de urgență și instrucție militară.

Sancțiunile împotriva Belarus au fost impuse inițial după ce președintele Aleksandr Lukașenko a zdrobit protestele de după alegerile din august 2020 și au fost înăsprite de mai multe ori de atunci.

Diplomați au spus că noile măsuri ar putea fi îndreptate spre acoperirea unor deficiențe despre care diplomați din țările baltice susțin că sunt folosite de Minsk pentru a ocoli sancțiunile existente.

UE a interzis exportul de potasă din Belarus, un fertilizator, și de produse petroliere. Însă diplomații au spus că Belarus exportă în continuare potasiu în UE prin Ucraina și a intensificat exportul în UE de produse petroliere obținute din cărbune.

Ulterior vineri, un oficial al UE a confirmat într-un briefing de presă că sunt în desfășurare activități pentru stabilirea unor noi sancțiuni economice împotriva Minskului, inclusiv în ceea ce privește exportul de potasă. Oficialul a adăugat că blocul comunitar ia în considerare și sancțiuni împotriva Belarusului dacă va participa la orice nou atac asupra Ucrainei.

Oficiali din țările baltice sunt așteptați să ridice aceste probleme la reuniunea de luni a miniștrilor afacerilor externe din UE, chiar dacă Belarus nu este pe agendă. Nicio decizie în această chestiune nu este așteptată totuși luni. Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE a refuzat să comenteze în privința discuțiilor despre aceste sancțiuni.

Miniștrii UE ar urma să ia în considerare și un nou sprijin pentru Ucraina.

Kievul a solicitat în această săptămână asistență de urgență de la UE care ar putea include provizii medicale, generatoare de electricitate și alte echipamente de prim-ajutor în cazul unui atac din partea Rusiei, a spus un oficial al UE.

Statele UE care au evitat până acum să trimită arme Ucrainei iau în considerare să satisfacă aceste cereri folosind mecanismul UE de protecție civilă, a spus oficialul UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care coordonează sprijinul civil, a confirmat mai târziu că Ucraina a făcut o cerere de ajutor pe 15 februarie și că instituția coordonează ofertele din partea statelor membre.

Ucraina a mai solicitat ajutorul UE împotriva atacurilor cibernetice și hibride. Acest lucru ar putea fi discutat la întâlnirea de luni, alături de planurile privind o posibilă misiune de instruire a UE în Ucraina, susțin diplomați.

UE nu a anunțat explicit retragerea unei părți din personalul său de la Kiev, dar a spus că prezența personalului acolo ar putea fi ajustată. Delegația UE la Kiev rămâne însă operațională.

"Aceasta nu a fost o evacuare, ci o ajustare a prezenței la locul de muncă în Kiev ținând cont de circumstanțele de securitate", a precizat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău