UE/extindere: Bulgaria și Macedonia de Nord speră să ajungă la un compromis înainte de 10 noiembrie

  • 09 Octombrie 2020 20:00
UE/extindere: Bulgaria și Macedonia de Nord speră să ajungă la un compromis înainte de 10 noiembrie

Sofia și Skopje și-au exprimat vineri dorința de compromis, fixându-și termen până pe 10 noiembrie pentru a-și rezolva disputele istorice și a permite deschiderea negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE), informează AFP, preluat de Agerpres.

"Trebuie lansate discuții (bilaterale) la toate nivelurile, pentru a ajunge la un compromis înainte de 10 noiembrie", data la care la Sofia va avea loc un summit economic UE-Balcanii de Vest, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, la finalul unei întrevederi cu șeful diplomației nord-macedonene Bujar Osmani.

Cele două țări vecine își dispută personalități istorice, scriitori și poeți, dar principala dispută vizează limba. Bulgaria, membră a UE din 2007, consideră limba Macedoniei de Nord un dialect al bulgarei și respinge termenul de "limbă macedoneană". Ea propune formula de "limbă oficială a Republicii Macedonia de Nord".

"O animozitate latentă, moștenire a trecutului, (care) trebuie depășită", a admis Osmani.

"Bulgaria recunoaște realitatea politică contemporană, Macedonia de Nord trebuie să recunoască realitatea istorică", a subliniat la rândul său oficialul bulgar.

O comisie mixtă de istorici se va reuni săptămâna viitoare la Skopje după un an de pauză.

Miercuri, la Skopje, comisarul european pentru Extindere, Oliver Varhelyi, a îndemnat Sofia și Skopje să găsească o soluție, pentru că, în caz contrar, "va fi foarte dificil să se avanseze" cu deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, în timpul președinției germane a UE, care se va încheia la sfârșitul lui 2020, a avertizat el.

Primul stat care a recunoscut independența Macedoniei de Nord în 1992, Bulgaria a susținut compromisul dintre Skopje și Atena asupra numelui "Macedonia de Nord", care i-a permis Skopje să adere la NATO în martie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău