UE: Evaluări ale președintei Comisiei Europene după vizita la Kiev

  • 10 Mai 2023 09:16
UE: Evaluări ale președintei Comisiei Europene după vizita la Kiev

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, pe drumul de întoarcere la Bruxelles, marți seară, de la Kiev, a făcut o evaluare pozitivă a vizitei sale, spunând că au existat discuții detaliate cu privire la aderarea Ucrainei la UE, dar că sunt necesare mai multe eforturi, informează Agerpres.

Von der Leyen a mai spus că a fost impresionată de hotărârea ucrainenilor."Vin din această vizită mai impresionat ca niciodată de hotărârea ucrainenilor, în pofida provocărilor uriașe cu care se confruntă. Trebuie să continuăm să îi sprijinim", a spus ea.

În timpul vizitei la Kiev, von der Leyen sa întâlnit, printre alții, cu președintele Volodimir Zelenski și cu prim-ministrul Denis Șmihal.

Potrivit acesteia, CE va prezenta în iunie Consiliului statelor membre o primă evaluare orală a eforturilor actuale de reformă ale Ucrainei, urmând ca în octombrie să fie prezentat un raport scris, pe baza căruia se va lua o decizie privind începerea negocierilor de aderare.

Ucraina a fost desemnată anul trecut drept țară candidată la aderarea la UE, amintește dpa.

Președinta CE a prezentat, de asemenea, propuneri pentru o restricționare a produselor comercializate cu Rusia ce eludează sancțiunile UE. Von der Leyen a spus că CE dorește să întrerupă comerțul cu mărfuri dintre UE și Rusia care sosesc prin țări non-UE, după ce a constatat o creștere a unor "fluxuri comerciale extrem de neobișnuite". Sunt luate în considerare sancțiuni pentru mărfurile identificate ca sosind în Rusia în acest fel, a spus von der Leyen, subliniind că se va recurge la ele în ultimă instanță.

Totodată, UE intenționează să își restrângă și mai mult exporturile prin includerea mai multor produse tehnologice și piese de avioane, a spus von der Leyen.

Potrivit unor surse UE, Kazahstan, Armenia și Emiratele Arabe Unite au fost desemnate drept țări prin care sunt eludate sancțiunile impuse Rusiei.

UE ar putea crea mai întâi, ca factor de descurajare, posibilitatea legală de a restricționa exporturile către țările care sunt suspectate că eludează sancțiunile. Dacă acest lucru s-ar dovedi insuficient, anumite exporturi ar putea fi interzise într-o a doua etapă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău