UE este gata să susțină Republica Moldova după îndeplinirea condițiilor

  • 15 Martie 2016 18:56
UE este gata să susțină Republica Moldova după îndeplinirea condițiilor

Uniunea Europeană este dispusă să sprijine în continuare R. Moldova, inclusiv financiar, însă Guvernul de la Chișinău trebuie mai întâi să facă dovada determinării de a implementa reformele pe care și le-a asumat prin semnarea Acordului de Asociere.

Declarații în acest sens au fost făcute luni, 14 martie, seara la Bruxelles la finalul reuniunii Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, de șefa diplomației europene Federica Mogherini și comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini a precizat că, în cadrul acestei reuniuni, a fost accentuată importanța intensificării reformelor în sectoarele-cheie.

”Am căzut de acord că vom continua să sprijinim Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor, asumate prin semnarea Acordului de Asociere, unde ne așteptăm să vedem rezultate concrete.  Am vorbit despre intensificarea reformelor cheie în domeniul economic și politic, în particular am vorbit despre depolitizarea instituțiilor de stat, lupta cu corupția sistemică, investigarea furturilor bancare și reformarea sistemului bancar și justițiar în folosul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Federica Mogherini.

La rândul său, comisarul Johannes Hahn a spus că în timpul acestei reuniuni a remarcat cât este de importantă reforma în sectorul justiției și în cel financiar bancar, dar și cât de important este să se ajungă la un nou acord cu FMI.

”Uniunea Europeană oferă suport substanțial Republicii Moldova în domeniul reformelor, am făcut acest lucru în trecut și am subliniat, în cadrul acestei reuniuni că vom fi gata să susținem și pe viitor această țară, dacă anumite condiții sunt respectate și reforme concrete sunt implementate ”, a declarat Johannes Hahn.

De cealaltă parte, premierul Pavel Filip, a remarcat că misiunea Guvernului de la Chișinău nu este deloc ușoară, având în vedere circumstanțele politice și social-economice cu care se confruntă țara.

”Seriozitatea cu care ne-am antrenat în reformarea sistemică și reală a țării, și anume implementarea  durabilă a legilor și actelor normativ adoptate. Doar astfel  vom putea recăpăta încrederea cetățenilor, asigura reziliența instituțiilor statului și vom valorifica plenar oportunitățile asocierii politice și integrării  economice cu Uniunea Europeană”, a declarat Pavel Filip.

Delegația Republicii Moldova a prezentat la Bruxelles un caiet de sarcini, prin intermediul căruia s-a angajat să aplice în termen strict, până în luna iulie a acestui an, un set acțiuni concrete ce țin de investigarea fraudele bancare, reforma sectorului justiției, depolitizarea instituțiilor de stat, dar și colaborarea cu societatea civilă. De asemenea, Guvernul de la Chișinău își propune adoptarea unei strategii privind reforma administrației publice, relansarea cooperării cu FMI, precum și adoptarea pachetului legislativ cu privire la integritate.

În același timp, reprezentanții Uniunii Europene și-au reiterat apelul privind îmbunătățirea legislației naționale pentru limitarea concentrării acționariatului în instituțiile mass-media și garantarea pluralismului, cât mai curând posibil. UE și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire insuficienta independență a sistemului judiciar și a agențiilor de aplicare a legii.

Aflat și astăzi la Bruxelles, premierul Pavel Filip are programate un șir de înalți demnitari europeni, în finalul acestei vizite urmând să poarte o discuție cu Martin Schulz, președintele Parlamentului European.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău