UE dublează efortul și va antrena până la 30.000 de soldați ucraineni

  • 02 Februarie 2023 16:10
UE dublează efortul și va antrena până la 30.000 de soldați ucraineni

Uniunea Europeană dublează numărul de trupe ucrainene pe care intenționează să le antreneze, au declarat miercuri oficialii UE, scrie defenseromania.ro.

„Acest lucru va fi atins probabil înainte de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an și va exista o nouă țintă suplimentară de încă 15.000 de soldați ucraineni antrenați de diferite țări europene”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell.

„Așadar, asta va duce numărul total la 30.000 de soldați ucraineni antrenați în această schemă”, a spus acesta.

Cifra urmează să fie anunțată oficial la summit-ul UE-Ucraina și vine în momentul în care aliații europeni își intensifică sprijinul militar.

Mai multe  state UE s-au angajat să furnizeze tancuri Leopard 2 de fabricație germană Kievului și deja antrenează trupele ucrainene să le folosească.

Nu este clar dacă această formare va fi acoperită de programul de intrucție derulat de Uniunea Europeană - EUMAM - UA.

Formarea UE se desfășoară în mai multe țări europene și va fi coordonată din Polonia și Germania.

De asemenea, statele membre au instruit separat forțele Kievului pentru a utiliza sistemele de arme pe care le furnizează.

În plus, Statele Unite, Marea Britanie, dar și alți susținători internaționali ai Ucrainei au antrenat mii de militari ucraineni.

UE va finaliza pregătirile pentru al 10 lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse până pe 24 februarie

Uniunea Europeană va finaliza lucrările la cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie, aniversarea începerii invaziei pe scară largă a Rusiei, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a subliniat că Federația Rusă va fi obligată să plătească pentru distrugerea pe care a provocat-o și va fi nevoită să furnizeze fonduri pentru reconstrucția Ucrainei.

„Adică fondurile statului rus vor merge în beneficiul Ucrainei. Noi decidem cum să o facem”, a spus Ursula von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău