UE donează cinci automobile pentru Serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

  • 26 Septembrie 2017 12:29
UE donează cinci automobile pentru Serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

Uniunea Europeană a donat cinci automobile care vor fi utilizate pentru instituirea unor noi servicii sociale de echipe mobile, în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, în regiunea găgăuză și în regiunea transnistreană, la Tiraspol și Slobozia. Fiecare echipă mobilă va oferi ajutor pentru familiile în care sunt persoane cu dizabilități, cu scopul de a preveni instituționalizarea lor.

Echipele mobile sunt formate din mai mulți specialiști, între care un psiholog, un asistent social, un kineto-terapeut, care vizitează periodic familiile cu persoane cu dizabilități și le oferă sprijin, pentru a evita cazurile de instituționalizare și pentru a le integra mai ușor în comunitate. Cristina Ciubuc, șef echipă mobilă din Căușeni:

„Noi venim în familie pentru a învăța familia, mama și pe cei din jur cum trebuie să lucreze cu persoanele cu dizabilități, care îi sunt nevoile. La noi în societatea de azi, când se naște un copil cu dizabilitate, chiar și medicii spun: Nu doriți să-l dați într-un internat? Avem acest mame care se gândesc ce o să facă cu copilul, deoarece nu cunosc, le este foarte greu și de aici este riscul de instituționalizare a copiilor”.

Câte un automobil va ajunge și la Tiraspol și Slobozia, fiind deschise astfel primele echipe mobile în regiunea transnistreană. Ludmila Borodina, de la Centrul de Reabilitare și Consiliere pentru Copii și Tineri cu Dizabilități mentale și fizice "OSORȚ” din Tiraspol.

„Este foarte important pentru noi că am primit aceste automobile, pentru că acest serviciu de echipă mobilă nu exista până acum în Transnistria. Noi suntem pionieri în domeniu. Este un serviciu important, pentru avem mulți copii care stau numai în casă și nu beneficiază de niciun serviciu”, a precizat Cristina Ciubuc.

Dotarea cu automobile este esențială pentru crearea echipelor mobile, pentru că altfel acestea nu pot fi acreditate ca servicii sociale, a remarcat Ludmila Malcoci, directorul executiv al  Keystone Moldova, organizație care implementează proiectul.

„Echipele mobile pun un accent foarte mare pe consilierea părinților, pentru a face față tuturor problemelor de sănătate, de integrarea socială a copiilor cu dizabilități. Mașinile care au fost astăzi donate vor contribui la asigurarea durabilității acestor echipe mobile”, spune Ludmila Malcoci.

Uniunea Europeană susține proiecte care ajută la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova, a subliniat Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

„În acest caz particular, scopul nostru este să ajutăm părții populației celei mai vulnerabile. Astea sunt persoanele cu dizabilități și familiile lor”, a declarat Peter Michalko.

Odată cu instituirea acestor 5 echipe mobile, în Republica Moldova vor funcționa în total 22 de unități de aceste fel, acestea fiind finanțate din bugetele raionale. Serviciile respective deservesc în medie câte 25 de familii, pentru o perioadă de la 6 luni, la un an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău