UE, dispusă să discute cu SUA pentru soluționarea disputei comerciale

  • 21 Iunie 2018 10:51
UE, dispusă să discute cu SUA pentru soluționarea disputei comerciale

Uniunea Europeană este dispusă să discute cu SUA pentru soluționarea disputei comerciale declanșată de decizia Washingtonului de a impune tarife vamale suplimentare pentru oțelul și aluminiul provenit din Europa, a declarat joi comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, transmite Reuters.

Calificând tarifele vamale americane ca drept "ilegale" și contravenind prevederilor Organizației Mondiale a Comerțului, Malmstrom a subliniat că nu există altă opțiune decât introducerea de măsuri retaliatorii pentru a proteja interesele și locurile de muncă europene.

"Suntem tot timpul deschiși să vorbim cu SUA. Întreaga Uniune Europeană se bazează pe ideea discuțiilor", a spus Malmstrom. Aceasta a adăugat că, începând de vineri, Uniunea Europeană va percepe tarife de import de 25% pentru o gamă largă de produse americane, ca reacție la tarifele impuse, la începutul acestei luni, de SUA pentru oțelul și aluminiul din Europa.

După ce a impuse tarife mai multor parteneri comerciali ai SUA, SUA a amenințat recent China cu noi tarife pentru produse în valoare de 200 miliarde de dolari, escaladând un conflict care a declanșat deja măsuri retaliatorii din parte statelor din întreaga lume.

Cu prilejul unei vizite în Noua Zeelandă, Malmstrom s-a declarat foarte îngrijorată de posibilitatea ca această situație să escaladeze într-un război comercial total care ar afecta lanțurile globale de aprovizionare și ar prejudicia economia mondială. De asemenea, Malmstrom a criticat politicile protecționiste ale președintelui american Donald Trump, avertizând că unele țări acționează în afara normelor convenite în comun în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. Malmstrom a spus că regulile OMC nu sunt perfecte dar au deservit bine economia mondială în beneficiul tuturor țărilor, inclusiv SUA. "Nu este pe moarte dar are nevoie de modernizare", a spus Malmstrom referindu-se la sistemul comercial bazat pe regulile OMC, adăugând că Europa va colabora cu țările care gândesc la fel pentru a pune la punct un nou set de de reguli în cadrul OMC. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău