UE discută despre un statut de protecție pentru ucrainenii care fug din calea războiului
-
27 Februarie 2022 18:20
Miniștrii de interne din țările membre UE s-au reunit de urgență duminică la Bruxelles pentru a organiza primirea ucrainenilor care se refugiază în fața ofensivei ruse și pentru a discuta despre acordarea unei protecții temporare automate acestora, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
"Trebuie să vedem ce statut se poate acorda acestor persoane care fug din teritoriul ucrainean în condiții extrem de dificile", a declarat ministrul francez de interne Gerald Darmanin, a cărui țară exercită președinția prin rotație a Consiliului UE, sosind la reuniune.
Este vorba "mai întâi" de a-i primi "cât mai bine posibil în Polonia și în țările vecine, să vedem cum pot fi ajutați în mod umanitar și apoi să vedem cum, în Europa, li se poate acorda această protecție" prevăzută în cadrul unei directive din 2001, a indicat el.
Acest regim, instituit ca răspuns la conflictul în fosta Iugoslavie, dar care nu a fost niciodată utilizat, prevede acordarea unei protecții temporare în caz de aflux masiv al unor persoane strămutate și măsuri pentru a repartiza între țări ale UE efortul de primire a acestor refugiați.
"Franța va pune acest subiect pe ordinea de zi", a sus Darmanin.
Recurgerea la această directivă a fost cerută de Belgia.
"Trebuie garantată o protecție la nivel european", a cerut secretarul de stat belgian responsabil de azil și migrație, Sammy Mahdi. Suntem "într-un moment istoric pentru Uniunea Europeană, un moment în care trebuie luate decizii curajoase. Voi propune astăzi activarea acestei directive cât mai rapid posibil", a spus el.
"Este cel mai bun moment pentru a recurge la ea", a apreciat de asemenea comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson, precizând că va face o propunere în acest sens.
"Aceasta poate fi o opțiune, nu mă opun ei", a reacționat ministrul suedez pentru integrare și migrații, Anders Ygeman, considerând că europenii trebuie să-și asume "responsabilitățile împreună".
"Esențialul este să se găsească soluții nebirocratice astfel încât să poată fi primiți rapid acești refugiați", a remarcat ministrul german de intern Nancy Faeser.
Pe moment, "problema nu este atât repartizarea, cât examinarea modului în care putem ajuta țările vecine" Ucrainei, în special "cu un sprijin logistic pentru Polonia", a spus ea.
Circa 368.000 de refugiați au fugit din calea luptelor în Ucraina de la invazia rusă declanșată joi, din care mai mult de jumătate au intrat în Polonia, iar numărul lor "continuă să crească", potrivit ONU și autorităților poloneze.
Cetățenii ucraineni pot intra în prezent în UE fără viză pentru o perioadă de trei luni.