UE deține probe despre activitatea de dezinformare rusă privind alegerile europarlamentare din luna mai

  • 14 Iunie 2019 16:19
UE deține probe despre activitatea de dezinformare rusă privind alegerile europarlamentare din luna mai

Uniunea Europeană a strâns probe cu privire la activitatea de dezinformare „continuă și susținută” făcută de Rusia și care a vizat scăderea prezenței la vot în timpul alegerilor europarlamentare din 23-26 mai și influențarea preferințelor alegătorilor, a anunțat vineri Comisia Europeană, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, executivul comunitar a avertizat în legătură cu interferența Rusiei, iar Uniunea Europeană și-a sporit capacitățile pentru identificarea știrilor false și dezvăluirea cazurilor de dezinformare.

Dovezile strânse în ultimele luni au „indicat o activitate de dezinformare continuă și susținută din partea surselor ruse care vizau reducerea prezenței la vot și influențarea preferințelor electorale”, a menționat Comisia Europeană într-un raport publicat vineri.

Totuși, probele disponibile „nu ne-au permis să identificăm o campanie distinctă de dezinformare transfrontalieră din surse externe îndreptată specific către alegerile europene”, menționează raportul citat.

Ca exemplu este dat incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost folosit de anumite entități „pentru a ilustra presupusul declin al valorilor creștine și occidentale în interiorul UE”.

Comisia Europeană a adăugat că eforturile sale, printre care subscrierea giganților internetului Facebook, Google, Twitter și Mozilla la un cod de conduită voluntar, au contribuit la scăderea volumului de dezinformare difuzat online.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău