UE deschide ușa pentru importuri suplimentare din R. Moldova

  • 21 Decembrie 2019 13:53
UE deschide ușa pentru importuri suplimentare din R. Moldova

Consiliul UE a încheiat formalitățile de aprobare a acordului prin care se extinde gradul de liberalizare a comerțului cu produse agricole reglementate de DCFTA, încheiat pe data de 11 iulie a acestui an între Guvernul Maia Sandu și UE, transmite IPN cu referință la un comunicat UE.

Republicii Moldova i se acordă cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă (dublu față de cantitatea curentă) și prune (cu o creștere de 50%), precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe (1500 de tone).

Ca urmare a acordului, vor crește și oportunitățile de export ale producătorilor din UE, prin acces suplimentar fără taxe vamale pe piața din Moldova. De asemenea, ținând cont de modelele comerciale din ultimii ani, se prevede ridicarea pragurilor care declanșează mecanismul anti-eludare pentru grâu, orz, porumb, zahăr și cereale prelucrate. (Mecanismul anti-eludare prevede posibilitatea de a reintroduce taxa vamală atunci când importurile de anumite produse agricole și produse agricole prelucrate depășesc un prag dat).

La Bruxelles se subliniază că acordul se înscrie în angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești și este în contextul oportunităților și beneficiilor oferite de Zona de comerț liber profund profund și cuprinzător (DCFTA). Modificările în cauză rezultă și din evaluarea celui de-al treilea an al Acordului de asociere UE-Republica Moldova și sunt un răspuns la eforturile Guvernului Sandu de a dezvolta ZLSAC. UE încurajează Republica Moldova să continue implementarea reforme necesare în spiritul Acordului de asociere.

Pentru a intra în vigoare, acordul urmează a fi aprobat de Comitetul de asociere Republica Moldova- UE în domeniul comerțului.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
5,5 °C
nori împrăștiați
Umiditate:60 %
Vint:7,7 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
3 °C

Curs oficial BNM 25 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3167 0.0560
USD 17.8504 0.0246
RON 4.0200 0.0103
UAH 0.7286 -0.0001
RUB 0.2734 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău