UE denunță „o încălcare” a acordului Brexit. Londra refuză să introducă controalele alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord

  • 04 Martie 11:44
UE denunță „o încălcare” a acordului Brexit. Londra refuză să introducă controalele alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Bruxellesul a condamnat cu fermitate miercuri decizia Londrei de a prelungi perioada de grație privind controalele alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord, pe care într-un comunicat de presă o consideră „o încălcare” a acordului Brexit, notează AFP, citată de Agerpres.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic și-a exprimat „profunda îngrijorare” în legătură cu această „decizie unilaterală” a guvernului britanic, în „contradicție flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până în prezent”, potrivit comunicatului redactat în termeni extrem de duri.

Decizia britanică constituie „o încălcare” a dispozițiilor protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului de Brexit dintre UE și Regatul Unit, precum și „obligația de bună-credință” prevăzută în acordul respectiv.

Pentru Bruxelles, această decizie „subminează” atât activitatea comisiei comune însărcinate să supravegheze punerea în aplicare a tratatului de divorț între UE și fostul stat membru - care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât și „încrederea reciprocă” necesară pentru soluțiile de cooperare.

Guvernul britanic a decis unilateral să prelungească perioada de grație până la 1 octombrie 

În plus, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreședintele (european) al comitetului comun, să fi fost informat.

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de grație privind controversatele controale asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord, prevăzută pentru a permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Este o măsură „temporară” menită să evite perturbări majore „în cadrul unei implementări pragmatice și proporționale a protocolului nord-irlandez”, a subliniat într-o declarație trimisă parlamentului ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuțiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:2,06 m/s
Tue
11
Wed
10
Thu
6
Fri
5
Sat
6

Curs oficial BNM 12 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3153 -0.0010
USD 17.9347 -0.0332
RON 4.3312 -0.0029
UAH 0.6426 -0.0011
RUB 0.2323 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău