UE demontează dezinformarea rusă: Rusia, ale cărei acțiuni generează o criză alimentară globală, se prezintă ca fiind ”salvatorul”

  • 26 Mai 2022 16:35
UE demontează dezinformarea rusă: Rusia, ale cărei acțiuni generează o criză alimentară globală, se prezintă ca fiind ”salvatorul”

Invazia rusă în Ucraina are urmări în afara granițelor acestei țări care, de trei luni, se confruntă cu agresiunea brutală și fără sens a Moscovei, Programul Alimentar Mondial al ONU avertizând cu privire la o criză globală a foamei și cu privire la amenințarea iminentă a foametei, consecințe ale războiului, este mesajul transmis de Serviciul European de Acțiune Externă prin intermediul EUvsDisinfo, emblematicul proiect al grupului operativ East StratCom, scrie CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, acesta scoate la iveală într-un nou material tacticile folosite de Rusia pentru a alimenta insecuritatea alimentară prin dezinformare.

Dezinformarea rusă: ”Ucraina transportă cereale către UE pentru a plăti Occidentul pentru livrările de arme”

unoscută ca fiind grânarul Europei, Ucraina a fost mult timp unul dintre cei mai importanți producători și exportatori agricoli din lume. În încercarea sa de a subjuga Ucraina, Rusia a vizat depozitele de alimente, a furat recolta și echipamentele agricole, a distrus capacitățile de procesare și transport și, în mod crucial, a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră pentru a împiedica exportul de cereale ucrainene.

Acțiunile Rusiei destabilizează în mod direct piețele alimentare globale, în timp ce dezinformarea rusă amplifică tensiunile în încercarea de a abate vina și de a submina sprijinul global pentru Ucraina.

Ecosistemul Kremlinului de dezinformare încearcă să convingă publicul global că sancțiunile internaționale, impuse Rusiei, sunt de vină pentru creșterea prețurilor la alimente și combustibili. Astfel de mesaje au fost difuzate în mai multe limbi, în Europa, în vecinătatea sa și dincolo de aceasta și au fost preluate de mass-media chineză, sporindu-le astfel raza de acțiune globală.

De fapt, sancțiunile internaționale impuse Rusiei vizează capacitatea Kremlinului de a-și finanța agresiunea militară – principala cauză a crizei alimentare iminente – și nu sectorul agricol Sancțiunile implică derogări pentru exporturile și tranzacțiile legate de produsele alimentare și agricole.

De asemenea, Rusia se folosește de forurile diplomatice pentru a susține că Ucraina transportă cereale către UE pentru a plăti Occidentul pentru livrările de arme, ilustrând încă o dată faptul că diplomații ruși au devenit parte a mașinăriei de dezinformare a Kremlinului.

Dezinformarea rusă: ”Washingtonul plănuiește o foamete în Ucraina”

La fel și oficialii aleși ai Rusiei: potrivit președintelui Dumei de Stat din Rusia, în loc să ajute Ucraina, Washingtonul organizează o foamete în Ucraina. Mesaje de dezinformare similare susțin că Ucraina este cea care blochează navele în propriile porturi. 

În special, mesajele anterioare de dezinformare pro-Kremlin adresate publicului global au prezentat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind un răspuns la un ”complot occidental”. Acum, aceste narațiuni ajută la încadrarea minciunilor despre securitatea alimentară globală – ”Occidentul este de vină”.

Dezinformarea rusă: ”Rusia a oprit Kievul din a organiza un Holodomor în Ucraina”

Pentru publicul rusofon, posturile pro-Kremlin prezintă un punct de vedere și mai insidios. De-a lungul anilor, posturile de dezinformare au negat în mod constant Holodomorul, foamete artificială orchestrată de Iosif Stalin pentru a distruge țărănimea ucraineană, care a provocat moartea a milioane de oameni în anii 1930. Acum, mass-media pro-Kremlin susțin că Rusia este cea care împiedică Kievul să organizeze un nou Holodomor în Ucraina, prin blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră. Într-o manieră tipic orwelliană, Rusia, ale cărei acțiuni generează o criză alimentară globală, este prezentată ca fiind ”salvatorul”.

Dezinformarea rusă despre NATO: ”Pierderea suveranității și prăbușirea iminentă”

Săptămâna aceasta, posturile ruse de dezinformare au continuat să se concentreze asupra cererilor oficiale ale Finlandei și Suediei de aderare la NATO, revitalizând unele dintre cele mai vechi narațiuni de dezinformare din manualul Kremlinului.

Una dintre acestea este aceea a ”suveranității pierdute”,  sursele de dezinformare susținând că anumite țări nu mai sunt cu adevărat suverane.

De data aceasta este vorba despre americani, care au luat decizia ca suedezii să adere la NATO, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Un alt exemplu este narațiunea care anunță un ”colaps iminent”, utilizată de obicei de Kremlin pentru a se adresa publicului în momente de frământări politice și sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău