UE demarează proiectele pentru dronele de luptă: România participă la acest proiect de cercetare

  • 05 Februarie 2023 16:00
UE demarează proiectele pentru dronele de luptă: România participă la acest proiect de cercetare

Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).

Proiectul se va concentra pe interoperabilitate deoarece, lupta aeriană colaborativă va implica atât viitoarele platformele aeriene cu sau fără pilot, cât și platformele din prezent, precum și senzori și efectori. 

EICACS urmărește să asigure interoperabilitatea și integrarea perfectă a unor astfel de active (cu NATO și eventual în alte situații de coaliție), se precizează în fișa proiectului, scrie Defense Romania.

Sprijinit de Uniunea Europeană cu 75 de milioane de euro, în cadrul programului pe anul 2021 al Fondului European de Apărare (FED), acest proiect își propune să definească, într-un cadru european, viitoarele standarde de interoperabilitate pentru lupta aeriană colaborativă, precizează, de asemenea, Dassault Aviation.

Potrivit contractului de grant, acordat de Comisia Europeană în data de 19 decembrie 2022, compania Dassault Aviation a fost desemnată în calitate de coordonator al  proiectului de studiu care, reunește 37 de producători și organizații de cercetare din 11 țări ale Uniunii Europene (Croația, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Țările de Jos).

România participă la acest proiect de cercetare avansată în domeniile aeronauticii, inteligenței artificiale și comunicațiilor prin Institutul Național de Cercetare Aerospațială "Elie Carafoli".

Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și este unul crucial pentru forțele aeriene ale Uniunii Europene, a anunțat Dassault Aviation, care a remarcat că EICACS reunește întreaga industrie europeană pentru aeronautică de luptă, precum și diverși parteneri din lumea cercetării.

Experiența acumulată în cadrul EICACS va fi folosită la proiectele pentru aeronavele de generația a șasea – SCAF (Franța, Germania și Spania) și Tempest (Italia, Marea Britanie și Japonia), potrivit publicației franceze Zone Militaire, care adaugă că standardizarea obținută prin acest proiect va permite o mai bună interconectare între aeronavele Rafale, Eurofighter Typhoon, Gripen și F-35, dar și cu alte platforme [drone, efectoare conectate, avioane de transport etc].

România mai este prezentă și în proiectul european ECOWAR [EU Collaborative Warfare Capabilities] coordonat de Franța, la care mai participă Belgia, Polonia, Spania și Suedia și care este relaționat cu proiectul EICACS.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău