UE dă undă verde continuării transferului de date cu caracter personal către Regatul Unit

  • 28 Iunie 2021 17:44
UE dă undă verde continuării transferului de date cu caracter personal către Regatul Unit

Uniunea Europeană a dat luni undă verde continuării transferului de date cu caracter personal către Regatul Unit, în pofida Brexitului, o decizie crucială pentru mediul de afaceri și pentru cooperarea polițienească și judiciară, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Comisia Europeană a anunțat într-un comunicat că a adoptat două "decizii de adecvare", una în baza Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) și cealaltă în baza directivei "poliție-justiție".

Acestea prevăd că la sfârșitul perioadei de tranziție care se încheie la sfârșitul lunii iunie, prevăzută de acordul post-Brexit, comunicările de date cu caracter personal vor putea continua către Regatul Unit ca și cum ar fi transferuri intra-UE, fără a fi nevoie de autorizații sau garanții suplimentare.

Transferurile efectuate în scopul controlului britanic al imigrației sunt, totuși, excluse din domeniul de aplicare al deciziei, se precizează în comunicat.

"Putem da asigurări cetățenilor Uniunii Europene că datele lor personale vor fi protejate atunci când vor fi transferate către Regatul Unit", a declarat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.

"Deși Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, regimul său juridic în materie de protecție a datelor cu caracter personal a rămas același", a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

"În același timp, am fost foarte atenți la temerile exprimate de Parlamentul (European), de statele membre și Comitetul european pentru protecția datelor, în special cu privire la posibile viitoare divergențe în cadrul britanic al protecției datelor în raport cu normele UE", a mai spus ea. "Dacă vor exista modificări din partea britanică, vom interveni", a dat ea asigurări.

UE a decis să excludă din acest mecanism datele cu caracter personal legate de imigrație în urma unei hotărâri judecătorești britanice din 26 mai, care invalidează posibilitatea prevăzută în legislația națională britanică din 2018 de transpunere a GDPR de a restricționa protecția anumitor date cu caracter personal din motive legate de controlul migranților.

Odată ce autoritățile britanice vor respecta hotărârea judecătorească, Comisia va reevalua situația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,06 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău