UE critică Rusia pentru afirmația că Polonia a contribuit la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial

  • 16 Ianuarie 2020 09:40
UE critică Rusia pentru afirmația că Polonia a contribuit la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial

Comisia Europeană a anunțat miercuri că nu va tolera distorsionarea faptelor istorice, după ce Rusia a sugerat că Polonia este parțial responsabilă pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, afirmând că va combate dezinformarea oriende va apărea, transmite Reuters, citat de news.ro.

Potrivit sursei citate, președintele rus Vladimir Putin a sugerat luna trecută că Polonia împarte responsabilitatea pentru război pentru că a participat la planurile Germaniei naziste pentru dezmembrarea Cehoslovaciei. Președintele Parlamentului rus a cerut Poloniei să prezinte scuze pentru începerea răaboiului.

”Toată lumea are dreptul la opinia proprie, dar nu la fapte proprii. Rolul Comisiei este să vorbească despre fapte. Comisia Europeană respinge în totalitate orice afirmații false care încearcă să distorsioneze istoria celui de-al Doilea Război Mondial sau că descrie victime, cum este Polonia, drept agresori”, a declarat comisarul pentru Justiție, Vera Jourova, în Parlamentul European.

Jourova a spus că pactul dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, semnat de miniștrii de Externe Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov pe 23 august 1939, a creat condițiile pentru război.

”Alianța dintre naziști și sovietici a permis atacul Germaniei naziste împotriva Poloniei, pe 1 septembrie 1039, și ulterior al trupelor sovietive pe 17 septembrie. Aceste evenimente au marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial – acestea sunt faptele”, a spus Jourova.

Aceasta a adăugat că distorsionarea faptelor istorice este un pericol pentru societățile noastre democrate și trebuie contestate de câte ori este posibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău