UE critică Germania pentru închiderea granițelor. Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului

  • 14 Februarie 2021 13:49
UE critică Germania pentru închiderea granițelor. Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului

Uniunea Europeană a criticat din nou, duminică, Guvernul Germaniei din cauza restricțiilor impuse la frontiere, iar Ministerul de Externe din Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului. "Teama de mutațiile coronavirusului este de înțeles. Totuși, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea granițelor", a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, conform publicației Augsburger Allgemeinen citate de Mediafax.

La rândul său, Slovacia a trimis o notă de protest Guvernului Angela Merkel față de restricțiile impuse la frontieră.

"Aceste măsuri generează probleme pentru șoferii noștri de camioane și, la nivel practic, sunt greu de îndeplinit", i-a transmis Ivan Korkok, ministrul slovac de Externe, omologului său german, Heiko Maas, conform publicației Der Spiegel.

Comisia Europeană a cerut, vineri, Germaniei să reanalizeze restricțiile stricte impuse la frontieră în contextul pandemiei, amintind că țările Uniunii Europene au convenit să evite închiderea granițelor.

Guvernul Germaniei a anunțat, în contextul apariției noilor variante ale coronavirusului, restricții de călătorie pentru persoanele care vin din Cehia, Slovacia și din regiunea austriacă Tirol.

Însă Comisia Europeană a amintit Germaniei că statele membre UE au stabilit să evite pe viitor închiderea granițelor. În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că se așteaptă ca toate țările, inclusiv Germania, să aplice măsuri stabilite de comun acord privind călătoriile.

Închiderea granițelor și interdicțiile generale de călătorie trebuie evitate, a declarat purtătorul de cuvânt, cerând Germaniei să reanalizeze măsurile și să aplice excepții, în primul rând pentru persoanele care traversează zilnic frontierele în scop profesional.

Conform datelor oficiale, aproximativ 45.000 de persoane din Cehia și Austria lucrează în Germania și sunt afectate de noile restricții. Însă Guvernul Angela Merkel a respins vehement criticile Uniunii Europene privind impunerea unor restricții stricte la frontiere. "Este destul! În ultimele luni, Comisia Europeană a făcut destule greșeli privind aprovizionarea cu vaccinuri. Comisia Europeană trebuie să ne susțină, nu să ne obstrucționeze prin recomandări ieftine", a declarat Horst Seehofer, ministrul german de Interne, conform publicației Bild și site-ului Tagesschau.de.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău