UE consideră regimul lui Putin drept singurul responsabil pentru decesul lui Navalnîi: Rusia i-a luat viața, dar nu și demnitatea

  • 16 Februarie 15:19
UE consideră regimul lui Putin drept singurul responsabil pentru decesul lui Navalnîi: Rusia i-a luat viața, dar nu și demnitatea

Uniunea Europeană condusă regimul președintelui rus Vladimir Putin drept singurul responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, în vreme ce președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a precizat că Rusia i-a luat libertatea și viața lui Navalnîi, dar nu și demnitatea.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde acesta își ispășea pedeapsa. relatează Reuters și Deutsche Welle.

“Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generații”, a scris Metsola, pe X, unde s-a declarat îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalny.

“Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta sa pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt alături de soția și copiii săi”, a continuat ea, potrivit Calea Europeană.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a adus un omagiu lui Navalnîi, cel care “a luptat pentru valorile libertății și democrației” și care “pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem.

“UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a conchis Michel.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Serviciul penitenciar federal al districtului autonom Yamalo-Nenets a precizat că Navalnîi “nu s-a simțit bine” după o plimbare vineri și “aproape imediat și-a pierdut cunoștința”.

Reprezentanții închisorii au precizat că a fost chemat personalul medical, dar că acesta nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Penitenciarul a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău