UE condamnă reprimarea manifestațiilor din Belarus și cere numărarea "exactă" a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale

  • 10 August 2020 15:40
UE condamnă reprimarea manifestațiilor din Belarus și cere numărarea

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni reprimarea manifestațiilor din Belarus, cerând numărarea "exactă" a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale desfășurate în ajun în fosta republică sovietică și la care președintele în exercițiu Aleksandr Lukașenko a revendicat o victorie zdrobitoare, relatează AFP și dpa, potrivit Agerpres.

"Hărțuirea și reprimarea violentă a manifestanților pașnici nu-și au locul în Europa. Fac apel la autoritățile din Belarus să vegheze ca voturile de la alegerile de ieri să fie numărate cu exactitate și făcute publice", a transmis ea pe Twitter.

Un mesaj similar a venit și din partea șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a condamnat "violența disproporționată și inacceptabilă din partea statului împotriva manifestanților pașnici", adresând totodată un avertisment autorităților de la Minsk. "Vom continua să urmărim îndeaproape evoluția situației pentru a evalua modul în care să-și orienteze UE răspunsul și relațiile cu Belarus, ținând cont de evoluția situației", a atenționat Borrell.

"Violența împotriva manifestanților nu este un răspuns", a deplâns la rândul său pe Twitter președintele Consiliului european, Charles Michel, care a prevăzut convocarea unui summit extraordinar la 24 și 25 septembrie consacrat relațiilor internaționale, pe a cărui agendă urmează să figureze și situația din Belarus.

Situația din Belarus va fi discutată și la reuniunea informală a miniștrilor de externe din bloc ce va fi organizată la sfârșitul acestei luni la Berlin și care va aduce în discuție și relațiile dificile cu China și Rusia, a menționat un alt responsabil european.

Surse europene citate de AFP au mai precizat că pentru adoptarea de noi sancțiuni împotriva Belarusului este nevoie de unanimitate și că poziția premierului ungar Viktor Orban va avea un rol determinant. Acesta a pledat pentru ridicarea sancțiunilor europene aflate încă în vigoare împotriva Belarusului, respectiv un embargo asupra vânzărilor de arme și de materiale ce ar putea servi la represiune, precum și interdicția intrării în UE a patru persoane, însoțită de blocarea averilor acestora.

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale, care îl dau pe Lukașenko câștigător al alegerilor prezidențiale de duminică cu 80% din voturi, au fost respinse de candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, care a cerut ca președintele să cedeze puterea și a revendicat la rândul ei victoria.

Un bărbat a murit și zeci de persoane au fost rănite la Minsk în timpul protestelor de duminică seara împotriva rezultatului scrutinului, a anunțat luni o organizație pentru apărarea drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău