UE condamnă decizia ''regretabilă'' a Turciei de a prelungi misiunea de explorare gazieră în estul Mediteranei

  • 04 Noiembrie 2020 18:40
UE condamnă decizia ''regretabilă'' a Turciei de a prelungi misiunea de explorare gazieră în estul Mediteranei

Uniunea Europeană (UE) a condamnat miercuri decizia "regretabilă" a Turciei de a prelungi misiunea unei nave de explorare gazieră într-o zonă disputată cu Grecia în estul Mării Mediteraneene, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Ultimele anunțuri de pe sistemul maritim de alertă Natvex privind continuarea activităților de prospectare de către Turcia în zone maritime ale Greciei și Ciprului sunt regretabile, mai ales având în vedere încercările în curs la toate nivelurile pentru a crea un spațiu de dialog", a declarat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell. "Această linie de conduită a creat și mai multe tensiuni și ură în regiune, în loc să contribuie la soluții durabile", a deplâns el.

"Dialogul de bună credință și abținerea de la acțiuni unilaterale sunt elemente esențiale pentru a ajunge la un mediu stabil și sigur în estul Mediteranei și pentru a dezvolta o relație de cooperare și de interes reciproc între UE și Turcia", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Desfășurarea acestei nave, devenită simbol al apetitului gazier al Ankarei, a provocat în ultimele luni o escaladare a tensiunilor cu Atena. Grecia acuză Turcia că încalcă dreptul internațional prin efectuarea de prospecții în interiorul frontierelor lor maritime în Marea Mediterană și solicită sancțiuni europene împotriva Ankarei. Turcia susține că are dreptul de a efectua cercetări energetice în aceste zone din Mediterana de Est.

Tensiunile au debutat după ce aceeași navă a mai fost trimisă în Mediterana de Est pe 10 august. Ankara a prelungit de mai multe ori misiunea ei, ignorând apelurile repetate ale UE și Atenei, care cereau încetarea acesteia.
Liderii UE vor decide în timpul summitului lor de la începutul lui decembrie dacă vor introduce sancțiuni pentru continuarea activităților Turciei, denunțate de Cipru și Grecia. UE a sancționat deja activitățile de prospectare turce din apele teritoriale ale Ciprului.

O serie de sancțiuni economice pregătite de Comisia Europeană este gata să fie activată și riscă să cauzeze pagube serioase Turciei, în special în domeniul turismului și cel al transporturilor, au declarat pentru AFP mai mulți diplomați europeni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău