”Această decizie nu va face decât să adâncească și mai mult izolarea Rusiei pe plan internațional”, a subliniat oficialul european într-un mesaj publicat pe Twitter.
Într-un comunicat atașat acestuia, Serviciul European pentru Acțiune Externă punctează că ”diplomații UE în cauză își exercită atribuțiile în cadrul și cu respectarea deplină a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.
”Nu există niciun motiv pentru decizia de vineri a autorităților ruse, în afară de faptul că este o simplă măsură de represalii. Uniunea Europeană continuă să solicite ferm Rusiei să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei și să revină la respectarea normelor internaționale și la o abordare cooperantă în relațiile sale internaționale”, mai este amintit în comunicatul mai sus menționat.
Decizia Moscovei îmbracă haina retorsiunii după ce mai multe state membre UE, inclusiv Uniunea, au hotărât să expulzeze diplomați ruși ca formă de protest față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, cel mai recent exemplu în acest sens fiind Croația, care a declarat persona non gratae 24 de membri ai Ambasadei Rusiei la Zagreb.
Amintim că Bruxelles-ul a hotărât expulzarea a 19 diplomați Ruși pentru încălcarea Convenției de la Viena, în aceeași zi în care Grecia luat o măsură similară cu privire la 12 diplomați ruși.
Să nu uităm că și România a decis declararea ca persoane non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.
Anterior, Italia, Spania și Suedia expulzaseră 58 de diplomați ruși acuzați de spionaj, în vreme ce Franța, Germania și Danemarca adoptase aceleași măsuri cu privire la 90 de diplomați ruși: 35 de la Paris, 40 de la Berlin și 15 din Copenhaga.
Mai mult, la mijlocul lunii martie, Polonia a decis expulzarea a “45 de spioni ruși care se dădeau drept diplomați”.
Diplomatul cu cel mai înalt rang expulzat până acum este ambasadorul rus în Lituania, țările baltice fiind, de altel, cele care au dat startul acestor acțiuni.