UE avertizează că autoritățile din Belarus vor avea de plătit un preț pentru reprimarea societății civile

  • 15 Iulie 2021 13:09
UE avertizează că autoritățile din Belarus vor avea de plătit un preț pentru reprimarea societății civile

UE avertizează că autoritățile din Belarus vor avea de plătit un preț pentru reprimarea societății civile, după un nou val de descinderi și arestări la sediile unor organizații ale societății civile, transmite Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, potrivit caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, miercuri, regimul de la Minsk a lansat un nou atac pe scară largă împotriva vocilor independente din țară. Raidurile asupra locuințelor private și a sediilor au vizat o listă lungă de grupuri și organizații pentru drepturile omului, educaționale și politice, organizații caritabile și grupuri de reflecție. Apărătorii drepturilor omului și alți activiști au fost arestați.

Astfel, UE face apel la autoritățile din Belarus să adere la angajamentele și obligațiile internaționale ale țării în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

„Acest nou val de represiune este încă o dovadă a faptului că regimul Lukașenko duce o campanie sistematică și bine orchestrată cu scopul final de a reduce la tăcere toate vocile disidente rămase și de a suprima spațiul civic din Belarus. Prin reprimarea propriei sale societăți, regimul Lukașenko a adâncit și mai mult ruptura cu poporul belarus. Solicităm eliberarea imediată a apărătorilor drepturilor omului reținuți, precum și a altor prizonieri politici, al căror număr este în continuă creștere, depășind în prezent 550. Regimul trebuie să pună capăt represiunii și să îi tragă la răspundere pe făptași”, afirmă șeful diplomației UE.

Josep Borrell mai transmite că încălcările grave ale drepturilor omului și ale libertăților fundamentale „au un preț”.

„UE este pregătită să ia în considerare măsuri restrictive suplimentare, în conformitate cu abordarea sa graduală. UE va continua să facă tot ceea ce este necesar pentru a sprijini poporul din Belarus. Vom continua să fim alături de toți apărătorii drepturilor omului, de vocile independente și de toate persoanele asuprite din Belarus. UE va continua să sprijine inițiativele internaționale de responsabilizare, inclusiv în cadrul Consiliului ONU pentru drepturile omului și al Platformei internaționale de responsabilizare pentru Belarus”, subliniază Înaltul Reprezentant. 

La finele lunii iunie, UE a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus și reprimării violențe a societății civile, precum și a opoziției democratice și a jurnaliștilor, sancționând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și a parteneri acestuia, Sofia Sapega.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău