UE atenționează Ungaria în legătură cu decizia de a închide frontierele

  • 01 Septembrie 2020 15:56
UE atenționează Ungaria în legătură cu decizia de a închide frontierele

Comisia Europeană a atenționat marți guvernul din Ungaria, care a închis din nou frontierele țării din cauza pandemiei, în legătură cu orice discriminare bazată pe naționalitate și a făcut apel la importanța 'integrității Spațiului Schengen', relatează AFP, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a anunțat pe Twitter că a trimis o scrisoare în acest sens guvernului lui Viktor Orban.

Ungaria prevede excepții de la interdicția de acces pe teritoriul său în special pentru cetățenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia și Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puțin de cinci zile.

"Astăzi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson și cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar în care reamintim importanța (păstrării) integrității Spațiului Schengen și aplicării de măsuri la frontiere în mod nediscriminatoriu pentru toți cetățenii și rezidenții din UE", a scris pe Twitter comisarul belgian.

"Orice măsură care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineînțeles, retrasă imediat", a adăugat el. Comisarii ar urma să discute cu autoritățile ungare pentru a obține "mai multe informații".

"Nu este posibil să existe o discriminare pe bază de naționalitate între cetățenii europeni", a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, în timpul conferinței de presă zilnice.

În contextul restricțiilor de mișcare adoptate dispersat de către statele membre în încercarea de a limita răspândirea pandemiei, Comisia promite de asemenea o mai bună coordonare între cele 27 de țări din UE și o armonizare a criteriilor pentru definirea zonelor de risc.

Executivul european a prezentat propuneri în acest sens, iar cele mai importante dintre ele au fost reluate de președinția germană a UE într-un document care urmează să le fie înaintat miercuri ambasadorilor celor 27 de state membre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău