UE așteaptă din partea Greciei un plan de alternativă

  • 08 Iunie 2015 12:24
UE așteaptă din partea Greciei un plan de alternativă

Uniunea Europeană încă așteaptă din partea Greciei planul alternativă, după ce premierul Alexis Tsipras a respins propunerile creditorilor internaționali.

Guvernul de la Atena trebuie să pună la punct un plan de reforme pentru ca ajutorul de 7,2 miliarde de dolari, promis încă din februarie, să fie deblocat. Mai multe contacte oficiale sunt așteptate săptămâna viitoare, în paralel cu începerea protestelor sindicale în Grecia.

Ministrul de finanțe, Yanis Varoufakis, se va întâlni luni, la Berlin cu omologul german, Wolfgang Schäuble. Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanțe, citat de Agenția /…/, a precizat că întrevederea  nu va fi urmată de o conferință de presă. Întâlnirea anunțată în această după-amiază prefațează noua rundă de discuții Tsipras-Merkel-Hollande, programată pentru miercuri, la Bruxelles. Premierul grec, cancelarul german și președintele francez au stabilit în cursul teleconferinței la care au participat sâmbătă seară că trebuie să-și unească eforturile pentru a găsi soluția care să conducă la deblocarea negocierilor.

Deschisă rămâne posibilitatea unei întâlniri și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul căreia să fie analizate noile propuneri ale executivului de la Atena în urma respingerii celor prezentate de instituții la mijlocul săptămânii și a evaluării  pozițiilor exprimate pe această temă de liderii partidelor politice vineri, în  parlamentul elen. Potrivit unor surse guvernamentale, premierul grec va încerca în zilele ce vor urma să exploreze poziția partenerilor în privința noilor propuneri înaintate instituțiilor și să examineze ce anume ar mai putea fi reanalizat pentru a răspunde solicitărilor acestora din urmă.

Se apreciază că Alexis Tsipras va continua discuțiile cu liderii europeni cu intenția de a le explica încă o dată de ce propunerile Atenei constituie singura bază a negocierilor, singura realistă, și de ce propunerile instituțiilor sunt de neacceptat. În presa greacă, în această seară, în prefața zilelor imediat următoare și primele mesaje ale întrevederii cancelarului geman Angela Merkel cu președintele Barack Obama înaintea summitului G7 din Germania. Cei doi lideri au convenit că Grecia trebuie să revină la dezvoltare durabilă – este singura soluție.

Președintele american și-a exprimat optimismul că părțile vor putea găsi calea fără a provoca instabilitate pe piețele internaționale. Între timp, pe fondul prelungirii negocierilor, a disputelor politice aprinse pe care acestea le alimentează, a consecințelor nefaste pentru economie și a adâncirii stării de nesiguranță, în Grecia termometrul social indică o creștere îngrijorătoare. Săptămâna va aduce din nou în actualitate greve și demonstrații de protest, primele acțiuni de dezaprobare aduse în atenția actualului guvern și, avertizează sindicatele, nu ultimele.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău