UE are planuri pentru a-și reduce dependența de dolarul american

  • 17 Ianuarie 15:15
UE are planuri pentru a-și reduce dependența de dolarul american

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de planuri pentru a-și reduce dependența de dolarul american, potrivit unui articol publicat sâmbătă în cotidianul Financial Times, care citează un proiect de document elaborat de Comisia Europeană.

Acest document scoate în evidență vulnerabilitățile UE față de sancțiunile și riscurile financiare americane, în contextul în care blocul comunitar vrea să își afirme indepedența economică și financiară. "Perioada în care Trump a fost președinte a scos în evidență vulnerabilitățile noastre și trebuie să le rezolvăm chiar dacă el a plecat. Este vorba de locul UE în lume, să avem mijloacele pentru a avea o putere economică și financiară comparabilă cu mărimea noastră" a spus un oficial al Comisiei Europene.

Alte măsuri propuse în documentul dezvăluit de Financial Times se referă la o analiză mai strictă a preluărilor externe și planuri vizând promovarea utilizării monedei euro pe piețele financiare. Documentul ar urma să fie adoptat marți de Comisia Europeană, cu o zi înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcția de presedinte al SUA.

Blocul comunitar încearcă de mult timp să promoveze o utilizare mai mare a monedei euro, de exemplu în contractele pentru materii prime, pentru a-și consolida autonomia financiară și economică. Printre măsurile concrete prevăzute în documentul citat de FT se numără revizuirea legislației europene cu privire la indicatorii de referință în sectorul financiar, pentru a încuraja ca aceștia să fie denominați în euro. De asemenea, Bruxelles-ul vrea să găsească alternative energetice la petrolul brut, pentru care contractele de referință, Brent și WTI, sunt legate de dolarul american. În document sunt menționate gazele naturale, unde un contract în euro tranzacționat la Amsterdam devine repede un indicator de referință la nivel mondial, precum și hidrogenul, drept piețele unde rolul monedei euro ar trebui să fie dezvoltat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Wed
7

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău