UE anunță suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în contextul coronavirusului

  • 21 Martie 2020 10:16
UE anunță suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în contextul coronavirusului

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri seara suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar pentru a lupta împotriva consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Am promis că vom face totul pentru a sprijini companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Ieri am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile. Astăzi am declanșat o clauză pentru a relaxa regulile bugetare. Aceasta înseamnă că guvernele naționale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie", a declarat Ursula von der Leyen într-unn mesaj video publicat pe contul său de Twitter.

Miniștrii de Finanțe din cele 27 de state membre UE trebuie să valideze această suspendare cu prilejul unei videoconferințe care va fi organizată săptămâna următoare.

Concret, această clauză permite o derogare temporară de la Pactul de stabilitate și creștere, care stabilește regulile bugetare pentru statele care au adoptat moneda unică. Printre obligațiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără și prevederea care cere ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Bruxelles-ul a promis încă de săptămâna trecută o "flexibilitate maximă" în aplicarea prevederilor Pactului de stabilitate, în ideea de a da o gură de oxigen Italiei, țară cu o situație financiară slăbită, însă aceasta a fost considerată insuficientă în fața consecințelor economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău