UE amenință Serbia și Kosovo cu „măsuri decisive” dacă vor continua violențele

  • 04 Iunie 2023 11:30
UE amenință Serbia și Kosovo cu „măsuri decisive” dacă vor continua violențele

Comisia Europeană a amenințat Serbia și Kosovo cu măsuri punitive, dacă cele două state nu iau măsuri care să prevină noi violențe, după ce zeci de membri ai misiunii internaționale de pace KFOR din Kosovo au fost răniți în confruntările cu manifestanții sârbi, relatează agenția DPA, conform Agerpres

„Absența unei dezescaladări a tensiunilor va conduce la consecințe negative”, a spus șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-o declarație transmisă de Comisia Europeană. Același text îndeamnă la o restabilire a calmului în nordul Kosovo, unde manifestanții sârbi au atacat, săptămâna aceasta, trupele KFOR cu pietre și cocktail-uri Molotov în timpul protestelor din satul Zvecan, în urma confruntărilor fiind răniți peste 50 de protestatari sârbi și 30 de soldați ungari și italieni din contingentul KFOR.

În declarația emisă sâmbătă, Comisia amenință, de asemenea, Belgradul și Pristina cu „măsuri decisive”, fără a detalia. Dar astfel de măsuri ar putea consta, de exemplu, în reducerea asistenței financiare pentru Serbia și Kosovo, care ambele aspiră să adere la UE, sau diminuarea cooperării. „Violența poate fi evitată și trebuie evitată în viitor”, se mai arată în mesajul semnat de Borrell, care cere, de asemenea, ambelor părți „să înceteze retorica divizatoare și să se abțină de la alte acțiuni necoordonate”.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, resping declarația de independență față de Serbia adoptată de Kosovo în anul 2008 și au refuzat să participe, în aprilie, la alegerile locale. În urma acestora, candidații albanezi au câștigat în patru municipalități. Din cauza boicotului sârb, prezența la urne a fost de doar 3,5%. Prin urmare, etnicii sârbi spun că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău