UE amână votul privind interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare pe combustie din 2035

  • 03 Martie 2023 17:50
UE amână votul privind interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare pe combustie din 2035

Țările Uniunii Europene au amânat votul planificat pentru săptămâna viitoare privind interzicerea vânzărilor de automobile noi care emit dioxid de carbon din 2035, ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”, după ce Germania a pus sub semnul întrebării sprijinul său pentru această reglementare. Noua dată la care va avea loc votul nu a fost stabilită, însă un purtător de cuvânt pentru Suedia - țara care deține președinția Consiliului UE - a anunțat că ambasadorii statelor membre vor reveni la această problemă „în timp util”, scrie Agerpres.

După luni de negocieri, Comisia, Parlamentul European și statele membre UE au ajuns anul trecut la un acord privind această lege, care va stabili ca toate mașinile noi vândute în blocul comunitar să aibă zero emisii de dioxid de carbon din 2035 - astfel încât de la acea dată va fi imposibilă vânzarea de automobile cu motoare pe combustie.

Dar statele membre UE încă trebuie să aprobe decizia, pentru a intra în vigoare. Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că utilizarea combustibililor sintetici ar trebui să rămână posibilă după termenul limită din 2035 și a cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere în acest sens. Vineri, ambasadorii statelor membre UE au decis amânarea votului, care era planificat în 7 martie, a informat purtătorul de cuvânt pentru Suedia.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat proiectul care pune punct vânzării de automobile noi echipate cu motoare termice începând din 2035. Poziția marilor producători Germania este țara de origine a marilor producători auto, inclusiv Volkswagen, care s-au angajat să producă doar mașini electrice în Europa din 2033, și BMW, care a avertizat în legătură cu efectele interzicerii mașinilor cu motoare pe combustie în UE, din 2035. Și Italia intenționează să voteze împotriva planurilor europene de a interzice în 12 ani vânzarea mașinilor noi alimentate cu benzină și motorină, a anunțat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin.

„La reuniunea de la Bruxelles a ambasadorilor statelor membre UE, Italia își va exprima poziția împotriva reglementării propuse de UE de a interzice producția și vânzarea de mașini și camionete cu motoare cu combustie internă, până în 2035”, a declarat ministrul Energiei. Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma anunța că vrea să se alieze cu Franța și Germania pentru a influența și a încetini ritmul implementării legislației UE în privința emisiilor vehiculelor și camioanelor. „Italia crede că alegerea mașinilor electrice nu ar trebui să fie singurul mod pentru a ajunge la emisii zero în faza de tranziție”, a adăugat Pichetto Fratin.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău