UE amână discuțiile pregătitoare pentru un nou consiliu cu SUA, în contextul crizei submarinelor

  • 21 Septembrie 2021 13:14
UE amână discuțiile pregătitoare pentru un nou consiliu cu SUA, în contextul crizei submarinelor

Ambasadorii la Uniunea Europeană ai statelor membre au amânat discuțiile pregătitoare ale unui nou consiliu UE-SUA cu privire la comerț și tehnologie programat pe 29 septembrie, în semn de protest față de acordul de livrare de submarine încheiat de Washington cu Australia în detrimentul Franței, au afirmat doi diplomați europeni, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Un document de agendă arată că discuțiile între trimișii Celor 27 au fost contramandate, fără însă a indica un motiv. Doi diplomați au afirmat că executivul UE (Comisia Europeană) ceruse amânarea discuției.

Consiliul inaugural UE-SUA, anunțat la un summit transatlantic în iunie, urmează să aibă loc la Pittsburgh, statul american Pennsylvania.

Decizia guvernului de la Canberra de a anula contractul prin care Franța urma să furnizeze Australiei 12 submarine cu propulsie diesel electrică, și de a le înlocui cu submarine americane cu propulsie nucleară, a provocat indignarea Parisului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la postul CNN că tratamentul la care a fost supusă Franța în dosarul submarinelor 'nu este acceptabil'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău