UE alocă 18 milioane de euro pentru a sprijini economia Iranului

  • 23 August 2018 15:45
UE alocă 18 milioane de euro pentru a sprijini economia Iranului

Comisia Europeană a aprobat joi acordarea unui ajutor de 18 milioane de euro pentru Iran, inclusiv pentru sectorul privat din această țară, pentru a contrabalansa efectele sancțiunilor americane și a salva acordul nuclear din 2015, transmit Reuters și dpa.

Uniunea Europeană este 'angajată să susțină' acordul nuclear din 2015, a subliniat joi șefa diplomației europene, Federica Mogherini. 'Acest nou pachet va extinde relațiile economice și sectoriale în zone care sunt în beneficiul direct al cetățenilor noștri', a adăugat ea.

Proiectele aprobate joi fac parte dintr-un pachet mai amplu de 50 milioane de euro de asistență economică și socială pentru Iran, convenit în urma acordului din 2015.

UE va aloca 8 milioane de euro pentru sectorul privat iranian, în special asistență pentru întreprinderi mici și mijlocii cu mare potențial și pentru Organizația de Promovare a Comerțului. Alte 8 milioane vor fi destinate unor proiecte de mediu, iar 2 milioane vor ajuta la combatarea efectelor drogurilor.

După ce președintele Donald Trump a retras SUA din acordul semnat în 2015, Uniunea Europeană încearcă să țină în viață înțelegerea, menită să împiedice Iranul să dezvolte bomba nucleară, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale și al oferirii unor stimulente economice.

SUA au reintrodus în această lună sancțiuni care vizează sistemul financiar al Teheranului, alte măsuri fiind așteptate în noiembrie, inclusiv în domeniul petrolier.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău