UE afirmă că are „dovezi" că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran și pregătește sancțiuni

  • 19 Octombrie 2022 17:48
UE afirmă că are „dovezi

O purtătoare de cuvânt a UE a anunțat miercuri că blocul comunitar a adunat „dovezi" pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran și pregătește sancțiuni împotriva Teheranului, relatează AFP și dpa.

„Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid și ferm"", a asigurat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a șefului diplomației europene Josep Borrell.

O listă de sancțiuni le-a fost remisă statelor membre, o decizie fiind așteptată "în cursul săptămânii", au menționat surse diplomatice.

Miniștrii de externe ai UE au discutat deja luni cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre sancționarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei, Borrell afirmând atunci că este nevoie de "dovezi concrete", după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

Forțele aeriene ucrainene au afirmat în ce le privește miercuri că au distrus nu mai puțin de 223 de drone iraniene de la începutul lui septembrie, transmite Agerpres.

„De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricație iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană și alte componente ale forțelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip", se arată într-o postare a forțelor aeriene pe Telegram.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău