UE adoptă digitalizarea solicitărilor de vize pentru spațiul Schengen

  • 13 Noiembrie 2023 18:25
UE adoptă digitalizarea solicitărilor de vize pentru spațiul Schengen

Solicitanții de vize pentru țările din spațiul Schengen își vor putea efectua demersurile online pe o platformă europeană unică, în virtutea unor noi reguli adoptate luni de Consiliul UE, relatează Agerpres.

Nicio dată nu a fost fixată deocamdată pentru aplicarea acestor noi reguli. Ea depinde de încheierea unor lucrări tehnice pentru punerea în funcțiune a acestei platforme.

În majoritatea cazurilor, solicitările de vize Schengen (pentru sejururi de maxim 90 de zile) se vor putea face exclusiv pe platformă.

Deplasările la centrul de vize sau la consulat vor rămâne necesare doar pentru primele solicitări de vize, pentru persoanele ale căror date biometrice nu mai sunt valabile și pentru cele care au un nou pașaport.

Vigneta actuală va fi înlocuită de o viză digitală, sub forma unui cod de bare.

"Posibilitatea de a cere o viză Schengen online va constitui o mare ameliorare", a salutat noile reguli ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui țară exercită președinția semestrială a Consiliului UE.

"Ea va simplifica procesul de solicitare pentru călători și, în același timp, va ușura sarcina administrațiilor naționale, care vor fi în măsură să răspundă mai repede și mai eficient", a subliniat el într-un comunicat.

În prezent, 27 de țări europene eliberează vize Schengen (în calitate de membre ale spațiului Schengen): 23 dintre cele 27 de țări membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Cetățenii din circa 60 de țări, printre care SUA, Canada, Brazilia, Australia și Regatul Unit sunt scutiți de vize pentru sejururile scurte în spațiul Schengen.

La mijlocul lui 2025, călătorii din aceste 60 de țări vor trebui să dispună de o autorizație de călătorie ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) pentru a intra în UE și în spațiul Schengen, la un preț de 7 euro și valabilă pentru trei ani.

Acest sistem, similar ESTA american, are drept obiectiv întărirea controalelor în cazul călătorilor străini în cadrul UE, pentru a detecta potențiale amenințări.

Cetățenii din țări terțe ce călătoresc în UE vor fi astfel supuși la sfârșitul lui 2024 unui nou sistem de control intrare/ieșire (EES). Această bază de date centralizată va include data și locul de intrare și ieșire sau ale refuzului de intrare, fotografiile cu fața și amprentele digitale ale călătorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău