UE adaugă Ucraina pe lista țărilor pentru care ar trebui eliminate restricțiile de călătorie

  • 16 Iulie 2021 10:52
UE adaugă Ucraina pe lista țărilor pentru care ar trebui eliminate restricțiile de călătorie

Consiliul Uniunii Europene a adăugat joi Ucraina pe lista țărilor, a regiunilor administrative speciale și a altor entități și autorități teritoriale în privința cărora restricțiile de călătorie ar trebui să fie eliminate, indică un comunicat postat pe website-ul consilium.europa.eu, citat de Agerpres.

De asemenea, de pe lista respectivă au fost înlăturate Thailanda și Rwanda.

Lista va continua să fie revizuită periodic și, dacă este cazul, va fi actualizată. Pe baza criteriilor și a condițiilor stabilite în recomandare, începând cu 15 iulie statele membre ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții următoarelor țări terțe: Albania, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Canada, Israel, Japonia, Iordania, Liban, Macedonia de Nord, Muntenegru, Noua Zeelandă, Qatar, Republica Moldova, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

În cazul Chinei, măsura se aplică sub rezerva confirmării reciprocității. Restricțiile de călătorie ar trebui să fie eliminate treptat și pentru regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao.

În cadrul categoriei de entități și autorități teritoriale care nu sunt recunoscute ca state de cel puțin un stat membru UE, restricțiile de călătorie pentru Kosovo și Taiwan ar trebui, de asemenea, eliminate treptat.

Rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui să fie considerați rezidenți ai UE în sensul acestei recomandări.

Criteriile pentru determinarea țărilor terțe pentru care ar trebui eliminate actualele restricții de călătorie au fost actualizate la 20 mai 2021. Acestea se referă la situația epidemiologică și la răspunsul global la COVID-19, precum și la fiabilitatea informațiilor și a surselor de date disponibile. Reciprocitatea ar trebui să fie luată în considerare, de asemenea, de la caz la caz.

La această recomandare participă și țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

La 30 iunie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind eliminarea treptată a restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE. Recomandarea conținea o listă inițială a țărilor în privința cărora statele membre ar trebui să elimine treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe. Lista este revizuită periodic și, dacă este cazul, este actualizată.

La 20 mai, Consiliul a adoptat o recomandare modificată pentru a răspunde la campaniile de vaccinare în curs prin introducerea anumitor derogări pentru persoanele vaccinate și prin relaxarea criteriilor de eliminare a restricțiilor pentru țările terțe. În același timp, modificările iau în considerare posibilele riscuri prezentate de noile variante prin stabilirea unui mecanism de activare a unei frâne de urgență pentru a reacționa rapid la apariția într-o țară terță a unei variante care suscită interes sau îngrijorare.

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot, în condiții de transparență deplină, să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă. Un stat membru nu ar trebui să decidă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe care nu figurează pe listă înainte ca acest lucru să fi fost decis într-un mod coordonat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău