UE acordă suport persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale

  • 22 Octombrie 2020 13:40
UE acordă suport persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale

Uniunea Europeană donează echipament de protecție individuală pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și angajații din șase instituții rezidențiale. 1700 de persoane cu dizabilități și angajații instituțiilor rezidențiale din Bălți, Cocieri, Orhei, Hîncești, Brînzeni și Bădiceni sunt asigurați cu măști, mănuși, ochelari protectori, viziere, dezinfectant și încălțăminte de protecție. Costul total al proiectului constituie 60 000 de euro, transmite IPN.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că în perioadă de criză, UE și statele sale membre - Echipa Europa - acționează  împreună pentru a oferi suport cetățenilor din Republica Moldova, mobilizând resurse, asigurând furnizarea de echipamente de protecție, stimulând cercetarea și susținând țările partenere. „Atenția acordată incluziunii sociale și siguranței persoanelor cu dizabilități este prioritară. Asistența oferită prin intermediul acestui proiect din partea Uniunii Europene este pentru persoanele care necesită cel mai mult acest suport, mai ales în condițiile pandemiei COVID-19” a spus Peter Michalko, prezent la evenimentul de distribuire a echipamentului.

Ludmila Malcoci, director Executiv Keystone Moldova, a precizat că cele 6 instituții rezidențiale beneficiare sunt în proces de reformare și persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale sunt în așteptarea unei vieți mai calitative în comunitate. „Cu regret, pandemia COVID-19 a dus la instaurarea carantinei și a încetinit procesul de dezinstituționalizare. În condițiile agravării situației pandemice din Moldova, acest ajutor de urgență va contribui la asigurarea dreptului persoanelor cu dizabilități din instituții la sănătate, informare și la reclamarea abuzurilor și încălcărilor”, a menționat Ludmila Malcoci.

În aceleași instituții urmează să fie desfășurate activități de informare despre măsurile de prevenire și măsurile individuale de protecție. În acest scop, vor fi instalate monitoare video și va fi derulată informație în limbaj ușor de înțeles pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, pentru fiecare instituție va fi dezvoltată o politică internă de prevenire și control a infecțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău