UE acordă Serbiei cinci milioane de euro ca sprijin în lupta contra corupției

  • 05 Iunie 2018 18:11
UE acordă Serbiei cinci milioane de euro ca sprijin în lupta contra corupției

Șeful Delegației Uniunii Europene la Belgrad, Sem Fabrizi, a declarat că lupta contra corupției necesită transparența activității organelor și instituțiilor de stat.

Fabrizi a subliniat că în ultimul raport al UE se recunosc progresele Serbiei în acest domeniu, dar se adaugă că mai sunt multe de realizat. "UE vă este consilier. Suntem aici și continuăm să sprijinim Serbia să își atingă obiectivele" - a declarat Fabrizi și a anunțat un ajutor în valoare de cinci milioane de euro pentru societatea civilă, ca sprijin în lupta corupției.

La conferința "Societatea civilă și jurnaliștii împotriva corupției", Fabrizi a apreciat că lupta contra corupției este una dintre prioritățile Serbiei și reprezintă un element crucial în procesul de integrare europeană. Subliniind că una dintre recomandările privind Capitolul 23 din cadrul negocierilor de aderare se referă la lupta contra corupției, Fabrizi a subliniat că o abordare limitată în această problemă nu este o opțiune și este necesară o toleranță zero pentru acest "cancer al sistemului".

"Dacă întregul sistem va fi activ, corupția se va retrage. Toate instituțiile trebuie să coopereze. Dacă Serbia dorește să devină membră UE, este nevoie de o abordare coerentă" - a declarat Fabrizi, adăugând că lipsa monitorizării societății civile și a transparenței instituțiilor statului poate conduce la conflict de interese și se poate reflecta negativ asupra dezvoltării economiei. În final, Fabrizi a subliniat importanța justiției independente și a libertății presei în lupta contra corupției.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău