UE acordă 83 mln euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. 8 mln sunt pentru Republica Moldova

  • 20 Februarie 15:02
UE acordă 83 mln euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. 8 mln sunt pentru Republica Moldova

Comisia Europeană anunță despre acordarea unui ajutor umanitar de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Opt milioane din această sumă vor fi alocate pentru proiecte umanitare în Republica Moldova care oferă asistență destinată celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de primă necesitate, protecție și sănătate. Șaptezeci și cinci de milioane vor merge pentru proiecte umanitare în Ucraina, transmite IPN.

„În ultimii doi ani, Rusia a purtat un război nedrept și nejustificat împotriva Ucrainei și a poporului său. Deși apreciez rezistența și voința de fier a poporului ucrainean, este evident că din cauza războiului aproape 40% dintre ucraineni depind de ajutorul umanitar. Pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane afectate de acest război și în anul 2024 UE oferă un prim ajutor umanitar în valoare de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și 8 milioane de euro pentru Moldova. Totodată, vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția nevoilor existente, pentru a reacționa la cele mai stringente provocări umanitare. Angajamentul UE față de poporul ucrainean este mai ferm ca niciodată”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Atacurile Rusiei îndreptate asupra principalelor infrastructuri energetice și civile ale Ucrainei, precum spitale, școli și rețele electrice, împiedică grav accesul populației la servicii de primă necesitate. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără locuință și au nevoie de asistență și adăpost pentru a supraviețui în condiții de îngheț.

Având în vedere că în Ucraina aproximativ 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, această nouă finanțare vine într-un moment critic, se menționează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău