UE a tăiat 75% din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia (presă)

  • 18 Ianuarie 2020 12:30
UE a tăiat 75% din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia (presă)

Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia din cauza unei dispute pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană și a ofensivei militare a Ankarei în Siria, potrivit unor relatări din presă, citate sâmbătă de agenția dpa, preluat de Agerpres.

Tăierile nu afectează plățile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaților, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorțiul media german Funke Media Group și care citau o scrisoare redactată de șeful diplomației europene Josep Borrell și adresată Parlamentului European.

Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată inițial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Borrell, potrivit sursei citate. Borrell a justificat reducerile invocând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastei Ciprului, stat membru al UE, și operațiunea armatei Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019.

Astfel, Turcia va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistență de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democrației și statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale.

IAP are ca scop să sprijine țările candidate în procesul de reformă și să contribuie la îmbunătățirea competitivității. Cu toate acestea, negocierile de aderare dintre UE și Turcia trenează de ani buni. 

 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău